آشنایی کامل با انواع دامنه سایت
برای بررسی انواع دامنه سایت بهتر است ابتدا نگاهی به مفهوم دامنه داشته باشیم .انتخاب نام دامنه مناسب جز اولین و حیاتیترین مواردی است که برای ورود به دنیای کسب و کار دیجیتال باید به آن توجه کرد. دامنه سایت از مهم ترین نکته هایی ست که میتواند بر روی رشد سایت و برند شما تاثیرگذار باشد.بهترین دامنه ، دامنه ای است که هم معرف موضوع فعالیت وب سایت شما باشد و هم از نظر سئو سایت اصولی و صحیح باشد.برای یک شروع پر قدرت میتوانید با کارشناسان ما در بخش مشاوره دیجیتال مارکتینگ در ارتباط باشید.
DOMAIN چیست؟
دامنه چیست ؟ دامنه یا domain را میتوان به عنوان یک نام اینترنتی معرفی کرد که برای شناسایی سایت های اینترنتی مورد استفاده قرار میگیرد.انواع دامنه سایت بسیار زیاد است که با توجه به نوع سایت ، قابل ثبت است . جالب است بدانید اگر domain وجود نداشت برای ورود به هر سایت باید ip آن سایت را جست و جو میکردیم ! فکر میکنید چند آدرس ip میتوانستید به خاطر بسپارید؟!
به طور کلی دامنه سایت از دو بخش نام و پسوند تشکیل شده است که در ادامه به بررسی آن ها میپردازیم . پس با آژانس دیجیتال مارکتینگ تابان همراه باشید .
پسوند یا TLD :
پسوند قسمت اول دامنه میباشد که به آن tld یا top level domain ( دامنه سطح بالا ) میگویند . پسوند هایی معتبر هستند که توسط کمیته مخصوص تایید و تصویب پسوند ها ، ICANN ، تایید شده باشند . پسوند ها در سه دسته کلی تقسیم بندی میشوند .
الف- پسوندهای عمومی (gTLD) :
پسوند های عمومی ، پسوند هایی هستند که به صورت عام مورد استفاده قرار می گیرند و ویژه یک کشور یا منطقه خاص جغرافیایی نمی باشند. این دامنه ها توسط شرکت هایی تحت عنوان Registrar که توسط ICANN معتبر اعلام شده است ، ثبت میشود.مانند com , .net , .org ,… .
ب- پسوندهای اختصاصی (ویژه) :
برای ثبت این پسوند های اختصاصی باید مجوز یا مدارک رسمی مربوطه به همان نوع فعالیت موجود باشد .
مانند .gov , .edu , .co.ir , .org.ir
ج- پسوندهای ملی/كشوری (ccTLD) :
پسوند های ملی و کشوری با دو حرف که برگرفته از نام کشور می باشند نمایش داده می شود. قوانین و نحوه تخصیص این پسوند ها در اختیار دولت یا مراكز معرفی شده توسط مراجع رسمی هر كشور خواهد بود. مانند دامنه ir که مرجع رسمی آن سازمان فیزیک نظری ایران (nic.ir) می باشد.
نام یا SLD :
Sld یا second level domain (دامنه سطح دوم ) عبارتی ست که نام سایت را مشخص میکند و از تركیب 3 تا 64 حرف ، عدد یا خط تیره (بدون فاصله) تشكیل می گردد.توجه داشته باشید که این نام نباید تکراری باشد!
انواع پسوند
در ادامه به بررسی و معرفی انواع دامنه و پسوند سایت میپردازیم . با ما همراه باشید.
- com. : این پسوند معروفترین و پر استفاده ترین پسوند برای دامنه سایت میباشد. پسوند .com مخفف Commercial بهمعنای تجاری است . همانطور که قبلا اشاره شد این پسوند جز پسوند های gTLD یا عمومی میباشد.
- net. : پسوند .net مخفف کلمه network میباشد که معمولا توسط شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنتی مثل هاست ، دامین و … و همچنین شبکه های اطلاع رسانی به کار گرفته میشود.
- org. : پسوند .org مخفف واژه Organizations میباشد که معنای لغوی آن سازمان و تشکیلات است. این پسوند توسط مؤسسات و سازمانهای غیر انتفاعی مورد استفاده قرار می گیرد.مانند Sanjesh.org
- info. : این پسوند مخفف کلمه Information بهمعنی اطلاعات میباشد . سایت هایی که در زمینه اطلاع رسانی درباره حوضه های مختلف میباشند از این پسوند استفاده میکنند.
- gov. : این پسوند مخفف کلمه Government بهمعنی دولت است که مربوط به وب سایت های دولتی میباشد.
- edu. : برگرفته از واژه Education بهمعنی تحصیلات و آموختن دانش میباشد . به همین علت برای مقاصد تعلیمی و سایت هایی که محتوای آموزشی دارند به کار گرفته میشود.
- biz. : مخفف کلمه Business به معنی تجارت میباشد . این پسوند مختص سایتهای شغلی – تجارتی به ویژه خدمات مربوط بهتجارت الکترونیکی میباشد .
- name. : این پسوند خاص افراد (اشخاص حقیقی) میباشد . در حقیقت هر شخص حقیقی که بههر منظور شخصی می خواهد برای خود وبسایت ایجاد کند میتواند از این پسوند استفاده کند.
- int. : اختصار واژه International به معنی بین المللی می باشد . این پسوند برای ساخت domain سایت سازمان های بین المللی مورد استفاده قرار میگیرد.
برخی از پسوند ها نیز با این که جز پسوند های ملی یا ccTLD میباشند ، اما به دلیل شباهت به برخی کلمات ، مورد استفاده عموم کشور ها قرار میگیرند.
برای مثال :
- پسوند ws: این پسوند ، پسوند ملی ساموآی غربی ” western samoa ” میباشد اما به دلیل شباهت زیاد به مخفف کلمه website ، گاها” برای ایجاد سایت های مختلف به کار گرفته میشود.
- پسوند us: این پسوند مخصوص کشور آمریکا میباشد اما به دلیل شباهت به کلمه ” us ” به معنای ” ما ” مورد توجه قرار گرفته است.
- پسوند tv: پسوند tv به دلیل شباهت بسیار به مخفف کلمه television مورد توجه شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای قرار گرفته است. اما در واقع این پسوند نیز مختص به دامنه ملی کشور توالو (tuvalu) است.
- پسوند ac: این پسوند نیز در واقع پسوند ملی مجموع جزایر آسکشن (Ascention Islands) میباشد . اما به دلیل شباهت زیادی که به کلمه academic دارد ، توسط برخی از موسسات آموزشی بکار گرفته میشود.
دامنه های تحت پسوند ir:
- co.ir : متقاضیان این دامنه باید دارای شرکت ثبت شده باشند . این پسوند برای ثبت دامنه شرکت های غیردولتی یکی از بهترین گزینه ها میباشد.
- sch.ir : این پسوند برای مدارس، موسسات و سایر سازمانهای آکادمیک دارای مجوز از وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران میباشد. برای ثبت این دامنه ارائه کپی مجوز دریافت شده و همچنین درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی ست.
- net.ir : از این پسوند می توان برای واحدها یا موسساتی که مقررات رسمی آنها دلالت بر ارائه خدمات شبکه دارد استفاده کرد.از ضروریات کار با پسوند net.ir. میتوان به الزام داشتن مجوز ISP اشاره کرد.
- gov.ir : از این پسوند برای مراکز دولتی و سایر ارگان های نظام مثل وزارتخانه ها ، بخشهای اداری و سازمانهای زیرمجموعه قوای مجریه، مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی ایران استفاده میشود.جهت ثبت این دامنه درخواست کتبی در سربرگ موسسه متقاضی باید ارائه شود.
- org.ir : این پسوند جهت استفاده سازمانهای غیر انتفاعی رسمی و سازمانهای بین المللی میباشد که دولت ایران یا یکی از موسسات آن عضو آنهاست. جهت دریافت این دامنه ارائه کپی روزنامه رسمی موسسه الزامی می باشد.
- id.ir : این پسوند برای اشخاص حقیقی که شهروند یا مقیم قانونی جمهوری اسلامی ایران هستند مورد استفاده قرار میگیرد. این اشخاص می توانند با ارائه تصویر شناسنامه خود برای ثبت دامنه با پسوند id.ir. اقدام نمایند.
sub domain چیست؟
همانطور که گفته شد انواع دامنه سایت بسیار است . sub domain یا زیر دامنه نیز از دیگر انواع دامنه میباشد و در واقع زیر مجموعه ای از دامنه اصلی است . به این صورت که قبل از دامنه اصلی می آید و با یک نقطه از آن جدا میشود . برای مثال support.microsoft.com
برای انتخاب دامنه مناسب این موارد را فراموش نکنید :
- املای صریح و روان .
- ثبت دیگر پسوند های متداول به غیر از پسوند اصلی.
- انتخاب پسوند مناسب با توجه به نوع فعالیت وبساتمان.
- انتخاب نام کوتاه و متناسب با فعالیت وبسایتمان.
- در انتخاب نام دامنه فقط میتوان از حروف ، اعداد و خط تیره (-) استفاده کرد.
ثبت دامنه از طریق شرکت هایی که خدمات ثبت دامین ارائه میدهند انجام میشود اما فراموش نکنید که دامنه نیز مانند هاست تاریخ انقضا دارد.
در این مقاله ما به بررسی انواع دامنه پرداختیم . حال با توجه به نوع کسب و کار خود ، آیا میدانید از چه دامنه ای باید استفاده کنید؟