در این مقاله میخواهیم به جستجوی معنایی بپردازیم و اهمیت آن را در سئو بیان کنیم .دقت کردید جدیدا گوگل به تمام سوالات شما به درستی پاسخ میدهد. به سوالی که در تصویر زیر از گوگل پرسیده شده، توجه کنید.
با وجود اینکه نام شخصیت “یودا” برده نشده گوگل متوجه می شود راجع به چه کسی صحبت میکنید و چه چیزی در مورد آن میخواهید بدانید، این کار به جستجو ی معنایی یا Semantic Search امکان پذیر نیست.
جستجوی معنایی یا Semantic Search چیست؟
یک الگو اطلاعاتی است که نتایج جستجو را تنها بر اساس کلمات کلیدی مرتب نمی کند، بلکه بر اساس درک مفهومی کلماتی که فرد برای جستجو استفاده کرده مرتب میکند. در حقیقت جستجوی معنایی میخواهد با درک نیت فرد از طریق معنی کلمات در بافت Context Meaning دقت نتایج جستجو را افزایش دهد و نتایج بهتری را پیش روی فرد بگذارد.
در اینجا بهتره دو واژه نیت و بافت را بهتر بشناسیم.
نیت: یعنی هدف کاربر از وارد کردن کوئری جستجو. برای مثل موتور جستجو میخواهد بفهمد هدف کاربر در عکس بالا از جستجوی how old is the small green jedi guy چیست.
بافت: به بیان ساده بافت هر چیزی است که یک کلمه درون آن و در ارتباط با آن تفسیر میشود. مثلا کلمه (بفرما) در تعارف ما ایرنیان همیشه یک معنی را نمیدهد و بسته به بافت، یعنی فضا و شرایطی که این کلمه در آن ادا میشود میتوان معنیهای مختلفی از آن برداشت کرد، مثلا اگر با لحنی کنایهآمیز، با حالت چهرهای سرشار از اکراه و با نگاهی نه چندان دوستانه این عبارت را بر زبان بیاوریم مخاطب ما باید معنایی کنایهآمیز و منفی از آن برداشت کند. این عوامل همان بافت یا فضایی را شکل میدهند که مخاطب میتواند با استناد به آنها، کلمهی بفرما را نه فقط با معنای رایج آن که معنایی مثبت است، بلکه با توجه به نیت و هدف ما تفسیر و تعبیر کند.
بافت میتواند شامل مکان کاربر، زمان، ترندهای جهانی جستجو در مورد آن کلمه، کلمات هم نشینی (Callocation)در عبارت مورد استفاده کاربر و بسیاری مولفههای دیگر باشد. جستجوی معنایی با تشخیص مفاهیم نزدیک به هم، کلمات هم معنی و با استفاده از الگوریتمهای زبان طبیعی در پی این است که دادههای ساختارمند و غیر ساختارمند وب را به پایگاه دادهای قابل درک و نزدیک به زبان و فهم انسان، بدل میسازد. از این طریق میتوان نتایج جستجو را با توجه به عوامل متنی، سابقه ی جستجو و حضور آنلاین کاربر، تغییر داد و بهینه سازی کرد.
پس موتورهای جستجو با فهمیدن و متصل کردن نیت و بافت به یکدیگر، قادر خواهند بود کوئریهای مختلف را بفهمند و دریابند که چه چیزی باعث ایجاد یک کوئری توسط کاربر میشود. در نهایت نکته مهم این است که کاربر از جستجوی کوئری مورد نظر چه انتظاری دارد.
چرا جستجوی معنایی دارای اهمیت است؟
با اینکه عوامل زیادی در اصول جستجوی معنایی وجود دارد، اما ضرورت و اهمیت تاثیر آن در سئو سایت به آسانی قابل درک است. موارد زیر از جمله عواملی است که جستجوی معنایی به آن میپردازد:
1- اغلب کاربران در حین جستجو از کلمات متنوع استفاده میکنند که عینا شبیه عبارات محتوای مورد نظر نیست.
2- بسیاری از جستجوها به طور ناخواسته مبهم هستند.
3- ارتباط معنایی بین کلمات یک عبارت
4- در نظر گرفتن علایق و تمایلات شخصی
اغلب افراد در زمان جستجو از کلمات متنوع استفاده میکنند که دقیق همون عبارات محتوای مورد نظر نیست، حتی بدتر آنکه، بعضی مواقع هنگام جستجو نمیدانیم چطور سوال خود را درست مطرح کنیم. برفرضمثال، شما یک آهنگ در جایی شنیدهاید که آن را نمیشناسید و از آن خوشتان میآید. شروع به جستجوی بخشهایی از متن آهنگ در گوگل میکنید تا اینکه در نهایت آن را پیدا کنید.
در حالت پیچیدهتر میتوان با مقایسه آنچه که در گوگل تایپ میکنید و آنچه که به Siri ، Alexa یا Google Assistant میگویید، کلمات کلیدی را به مکالمه تبدیل کنید. راههای مختلفی برای این کار وجود دارد که موتورهای جستجو باید قادر به شناسایی تمام آنها باشد. به این صورت که محتوای ایندکس شده در موتورهای جستجو از لحاظ معنا با عبارت جستجو شده توسط کاربر، مطابقت داده میشود. هرچند چالش برانگیز، اما این تازه شروع کار است.
بسیاری از جستجوها به طور ناخواسته مبهم هستند
حتی در زبان فارسی حدود 30% از کلمات دارای معنی متفاوتی هستند. برای مثلا کلمه “شیر”، انتظار من از جستجو شیر، شیر جنگل است. ولی انتظار افراد دیگر ممکن است که “شیر خوراکی” باشد. مسئله این است که بدون قرار گرفتن کلمات کلیدی در متن نمی توان دقیق آن را تشخیص داد.
ارتباط معنایی بین کلمات یک عبارت
با توجه به تصویر زیر، به عبارتی که در گوگل جستجو شده و نمایش بهترین نتایج ممکن دقت کنید.
گوگل برای درک این سوال باید مراحل زیر را طی کند:
⦁ منظور از “شریک ” چیست (به معنای شریک کاری، دوست دختر، دوست پسر، شوهر، همسر).
⦁ متوجه شود که بازیگران متفاوتی نقش “ابی وان” را در فیلمها و سریالهای مختلف، بازی کردند.
⦁ ارتباط بین آن ها را تشخیص دهد.
⦁ در صورت وجود ابهام در لغت “ابی وان” تمام نتایج مرتبط با آن را نمایش دهد.
معمولا سوال ما به دلیل تنوع در انتخاب واژگان، متفاوت از محتوای متنی است که گوگل در نتایج ارائه میدهد.
در مثال بالا، کاراکترهای فیلم و سریالهای Obi-Wan، افرادی با شغل مشخص بازیگری و نیز افراد مرتبط با آن ها (شریک)، entity هستند. به طور کلی، entity چیزهایی است (معمولا اشخاص، مکان ها و اشیاء) که به وضوح قابل تشخیص باشند. با وجود چنین پیچیدگیهایی در زبان باید حتی فراتر از آن هم رفت.
در نظر گرفتن علایق و تمایلات شخصی
برگردیم به مثال “شیر”. در واقع با جستجوی این کلمه تمام نتایج مربوط به شیر جنگل نمایش داده میشود. گوگل به وسیله اطلاعاتی محدود درمورد کاربران و سابقه جستجوی آنها، میتواند نتایج بهتر و دقیق تری را ارائه دهد. این دادهها، برخلاف میل ما نسبت به استفاده از اطلاعات شخصی مان، برای موتورهای جستجو بسیار مفیدند.
مثلا، وقتی خدماتی را در نوار جستجوی خود تایپ می کنید، برایتان نتایج محلی میآورد.
اما نکته قابل توجه این است که گوگل میتواند موقتا با تغییر اهداف کاربران از جستجو، نتایج متفاوتی را ارائه دهد.
جستجوی معنایی چگونه کار می کند؟
در سال 2013 گوگل با معرفی الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) نشان داد که در حال تغییر نگرش خود به مفهوم جستجوست و از این پس قصد کاربر را نیز سعی دارد که از جستجو شناسایی و تشخیص دهد. همانطور که در آن سال نیز گفته شد، این الگوریتم یکی از بزرگترین تغییرات بنیادی گوگل از سال 2009 بوده است و نتیجه آن، نتایج دقیق تر به پاسخ سوال ها می باشد. در واقع به جای اینکه به کلمات در جستجو نگاه شود به مفهوم عبارت توجه می گردد.
از یک کلمه معانی مختلفی می توان برداشت کرد و نوع و زمان استفاده از آن نیز بر مفهوم کلمات تاثیر گذار است. حتی با پایان تایپ عبارت مورد جستجو نیز ممکن است ابهاماتی درباره نیت اصلی کاربر از جستجو وجود داشته باشد. بنابر این راه درازی تا ارائه دقیق نتایج جستجو مانده است.
در حال حاضر گوگل در حال کار بر روی داده های جستجوی خود است تا دانش خود را نسبت به این موضوع کامل تر کند. این اطلاعات موسوم به گراف دانش می باشد.
کلام آخر:
جستجوی معنایی، کل سیستم محتوا را تحت تاثیر قرار داده است. به کمک تکنولوژی و الگوریتم های پیچیده، اصول جستجوی معنایی به راحتی قابل درک است. این امر موجب می شود تا ناشران به تولید محتوای متنی ارزشمندتری بپردازند. بنابراین محتوایی که گوگل برای کاربران نمایش میدهد بسیار مرتبط با جستجوی آن ها خواهد بود.