استراتژی محتوا بر پایه چه اصولی بنا میشود؟
استراتژی محتوا به معنای برنامه ریزی به منظور ایجاد محتوا ، تحویل دادن و در اختیار قرار دادن برای کاربران هدف در زمان و مکان مناسب و ادارهی مطالب ، مفید است .
برای داشتن یک محتوای خوب که هم مورد توجه و موردعلاقه ی گوگل و کاربران باشد باید عوامل مهم و کلیدی را در نظر گرفت. استراتژی محتوا باید بر مبنای چند اصول مهم پایه ریزی شود تا بتوان به نتیجه ی دلخواه رسید. در این مقاله به بررسی هریک از این اصول خواهیم پرداخت پس تا انتهای این مقاله با دی ام تابان همراه باشید.
هدف از داشتن استراتژی برای محتوا چیست؟
هدف از داشتن استراتژی محتوا ، رسیدن به عواملی است که از اهمیت بالایی برخوردار هستند، که با داشتن یک استراتژی خوب میتوانید به سرعت به اهداف خود برسید، این عوامل شامل پارامترهایی از قبیل بهبود وضعیت سئو سایت ، بالابردن رتبهی سایت، جلب کردن رضایت کاربران ، ارائهی اطلاعات مناسب به کاربران و تامین کردن نیازهای کسب و کارهای مختلف از طریق تولید محتوا است.
در واقع داشتن یک استراتژی مناسب باعث خواهد شد که مسیر خاص و معینی را برای شروع و ادامه کارتان داشته باشید همچنین میتوانید منابع مناسب را به خوبی بشناسید و از آنها استفاده کنید با این رویه شما از رقبای کاری خود به ظور چشم گیری فاصله خواهید گرفت.
در چینش استراتژی محتوا به چه عواملی باید توجه کرد؟
در طراحی یک استراتژی محتوا باید به عوامل کلیدی مهمی توجه کرد تا اقدامات انجام شده موثر واقع شود و ما بتوانیم به خواستهی خود برسیم. این عوامل شامل عبارت اند از :
طراحی تجربهی کاربر:
طراحی کردن تجربه ی کاربری به این معنی است که خود را درقالب کاربران فرض کرده و بتوانید نیاز های آنها را در محتوایی که تولید میکنید برآورده کنید و با پرسیدن این سوالات که کاربران هدف ما چه کسانی هستند؟ نیازها و ترجیحات محتوایی آنها چیست؟ شروع به طراحی تجربه ی کاربری خود کنید .
استراتژی تحریری :
استراتژی تحریری بدین معناست که دیدگاه محتوای شما چیست و به چه مبحثی برای صحبت و تولید محتوا به آن نیاز دارید و همچنین مطالبتان را از کجا تهیه خواهید کرد و در چه زمانی تحویل خواهید داد، این مواردی از استراتژی تحریری محتوا است که باید در طراحی استراتژی های خود به آن توجه کنید .
مهندسی محتوا:
مهندسی کردن محتوا به این معناست که چگونه محتوا باید ساختاربندی شود تا کاربران بتوانند آن راپیدا کنند، و همچنین CMS ها باید به چه صورت باشد تا نیاز کاربران و کسب و کارهای مختلف را به بهترین شکل برآورده کند
گردش کار و حاکمیت محتوا:
گردش کار وحاکمیت محتوا یعنی بررسی اینکه چگونه محتوا حرکتی صعودی و قابل رشد داشته باشد و چه سیاست ها و استانداردهایی را برای بررسی کیفت محتوا باید قرار بدهید
هدف گذاری :
باید توجه کنید که هدف شما از چیدن استراتژی محتوا دقیقا چیست تابتوانید در راستای آن پیش بروید و از اهداف خود دور نشوید پس هدف گذاری خوب و دقیقی که بتواند خواسته ی اصلی شما را در بگیرد بسیار حائز اهمیت است و اگر در همان ابتدا هدف خود رابه طور صحیح انتخاب نکنید از مسیر اصلی تان دور خواهید شد و به هدف اصلی نخواهید رسید و یا در خوش بینانه ترین حالت با اتلاف وقت زیادی به هدف نزدیک خواهید شد .
استفاده از محتوای دیجیتال:
محتوای دیجیتال ، محتوایی است که از طریق تلفیق محتوا و فناوری دیجیتال است که به آن digital content یامحتوای دیجیتال میگویند. برای قراردادن محتوا میتوان محیط های مختلفی را انتخاب کرد این محیط ها شامل صفحات وب ، شبکههای اجتماعی ، رسانهها و… میشوند ونوع محتوا گذاری در استراتژیهای مختلف متفاوت است ، از انواع محتوا میتوان به
- محتوای متنی
- محتوای ویدئویی
- محتوای تصویری
- محتوای چند رسانه ای
- محتوای صوتی و…. اشاره کرد.
بررسی و انتخاب کلمات کلیدی مناسب :
برای هر کسب و کاری شما تعدادی کلمه ی کلیدی خواهید داشت و با توجه به آن کلمه کلیدی ها و کار کردن روی آنها و تولید کردن محتوا برای آنها میتوانید بهتر دیده شوید و نسبت به رقیبان خود بتوانید جایگاه بهتری داشته باشید .
آنالیز کردن محتوا و رفتار کاربران :
آنالیز کردن محتوا و رفتار کاربران یکی دیگر از موضوعات مهمی است که باید به آن پرداخته شود این موضوع که کدام یک از صفحات شما با استقبال بیشتری از سوی کاربران مواجه شده و کدام قسمت از محتوا بیشتر پاسخگوی نیازهایشان بوده به شما در روند بهبود و اصلاح محتوایتان کمک فراوانی خواهد کرد
ساخت تقویم تولید محتوا:
یک تیم حرفه ای برای پیشرفت خودساخت یک تقویم تولید محتوا را باید در نظر داشته باشد و در تاریخ و زمان های مشخصی محتوای خود را تولید کند و از نظم مشخص شده خارج نشود .
نتیجه گیری پایانی
در این مطلب دربارهی اصول و مبنای چینش استراتژی محتوا صحبت کردیم شما با داشتن یک استراتژی اصولی به اهداف برنامه ریزی کرده ی خود خواهید رسید .