شما هم عادت دارید قبل از انجام هر کاری برای بهتر انجام دادن آن کار چک لیست تهیه کنید؟ اگر آره، پس کار درستی می کنید. اگر هم نه، ممکن است در یک سری کار ها که بی گدار به آب زدن مشکل ندارد موفق بشوید، اما در بحث سئو سایت خصوصا سئو تکنیکال خیر، نمی شود بی گدار به آب زد. چک لیست سئو تکنیکال لازم و ضروری است و باید قبل از اقدام به انجام سئوی تکنیکال، حتما آن را داشته باشید که یا کاری را از قلم نیندازید، یا کاری به این حساسی را اشتباه انجام ندهید. اینطور هم نیست که کلمه تکنیکال برای شما ترس آور باشد که قرار است مطلب پیچیده ای گفته شود. همچنین قرار هم نیست این موضوع آسان باشد. با ما همراه باشید.
چک لیست سئو تکنیکال
منظور ما از چک لیست سئو تکنیکال چیست؟ اصلا کدام بخش از سئو تکنیکال نیست؟ چه شما سئوی آن پیج انجام بدهید و چه سئوی آف پیج تقریبا تمامی کار های شما برگرفته از یک سری تکنیک های خاص است. اما در اینجا اصطلاحا منظور ما از سئو تکنیکال چیز دیگری است که جلوتر به آن اشاره خواهیم کرد. اما خب قبل از آن باید این موضوع را به شما گوشزد کنیم که هر کار حساسی که نیازمند نظم باشد به چک لیست نیاز دارد. پس مسلما به چک لیست سئو تکنیکال به عنوان یک سئو کار (یا حتی کسی که صاحب یک سایت است) نیاز داریم.
حال این چک لیست سئو تکنیکال که درباره آن صحبت می کنیم چهار بخش دارد. یکی از این بخش ها تمرکز ما را به سمت بهبود سرعت لود سایت می برد، یکی دیگر برای بهبود کارکرد های سایت است که در سئو سایت بسیار مهم است، یکی دیگر محتوای ما را بهینه سازی می کند و در آخر هم چک لیستی داریم که سایت ما را به اصطلاح User-Friendly تر می کند. حال قبل از اینکه بیشتر وارد این موارد شویم باید ببینیم اصلا سئو تکنیکال چیست و درباره چه موضوعی صحبت می کند.
سئو تکنیکال چیست ؟
سئو تکنیکال به طور کلی شامل هر فعالیتی می شود که مربوط به بهینه سازی سرور و سایت است. این فعالیت ها کمک می کنند که عنکبوت های کراولر موتور های جست و جو بهتر سایت شما را ایندکس کنند و رتبه بهتری هم در موتور جست و جو به شما اختصاص دهند. سئو تکنیکال در واقع بهترین روش برای بالا بردن رتبه سایت به صورت کلاه سفید و اورگانیک است و تقریبا هیچ روش غیر قابل قبولی از سمت موتور های جست و جو ندارد. اگر شما یک سئو داخلی و خارجی خوب داشته باشید و به علاوه آن وقت زیادی را صرف کنید که سئو تکنیکال موثری هم برای سایتتان ارائه دهید، می توان گفت که تقریبا نیمی از راه سئو را طی کرده اید. باقی موارد دیگر بستگی به مسائل جانبی دارد که هر کدام از آن ها، به نوعی با این سه دسته بندی سئو(تکنیکال، آن پیج و آف پیج) در ارتباط هستند.
چک لیست سئو تکنیکال : سرعت لود سایت
بهینه سازی سرعت سایت یکی از مهمترین موارد “چک لیست تکنیکال سئو” به حساب می آید. در حال حاضر خیلی از سایت های جهان سرعت پایینی دارند، بیشتر سایت ها به طور متوسط با یک اینترنت 3g موبایل، 19 ثانیه طول می کشد که کامل لود شوند. شاید فکر کنید که خب چرا پس با این نوع سایت ها برخورد نکرده اید؟ مسلما وقتی شما کلمه ای را جست و جو می کنید همان نتایج اول برای شما کافی می باشند و اگر سایتی هم به نتایج اول آمده است، قطعا سرعت لود بالایی دارد. به این خاطر که برای موتور های جست و جویی مانند گوگل سرعت یک ملاک بسیار مهم است حال چه کار هایی انجام دهیم که سرعت لود سایت ما بیشتر شود؟
بالا بردن سرعت پاسخگویی سرور در سئو
مدت زمان پاسخگویی سرور یا همان Server Response Time به زمانی اشاره دارد که طول می کشد از طریق سرور شما، کد HTML سایتی که واردش می شوید بارگذاری شود. وقتی شما وارد یک سایت می شوید، پیغامی به سرور فرستاده می شود تا زمانی که سایت به طور کامل سرور به این پیغام پاسخ دهد، مدت زمان پاسخگویی سرور می گویند.
برای پایین آوردن این زمان و افزایش سرعت، اول باید بفهمید چه چیزی باعث می شود که این سرعت پایین بیاید. دوم اینکه باید محاسبه کنید دقیقا چقدر طول می کشد که سرور پاسخ بدهد، بعد از آن هم باید در صدد فعالیت هایی باشید که مشکلات مربوط به سرعت سرور را رفع کند. حال برای اینکه تمام این سه مرحله برایتان آسان شود می توانید از ابزار هایی مانند Google Page Speed یا Gtmetrix استفاده کنید.
بدون آسیب زدن به ظاهر سایت، سایز عکس ها را بهینه کنید
برای تهیه چک لیست سئو تکنیکال بعد از مشکل سرور، اولین چیزی که باید برای لود سایت به سراغش بروید، عکس های داخل صفحه مورد نظرتان است. آیا این عکس ها خیلی بزرگ هستند؟ آیا این عکس ها درست در سایت serve شده اند؟ آیا نیاز است که عکس ها بهینه بشوند؟
اول از همه Google Page Speed یا Gtmetrix را چک کنید و ببینید که دقیقا کدام عکس های شما سایز بیش از حدی دارند یا درست سرو نشده اند. سپس بوسیله سایت های image compressor عکس هایتان را فشرده کنید(این سایت ها اگر تنظیمات درست آن را انجام دهید به کیفیت عکس آسیب چندانی نمی زنند) سپس این عکس ها را با سایز مناسب در سایتتان serve کنید. دقت کنید که برای این کار سایز عکس شما باید اندازه سایز مورد نظر سایتتان باشد و بیشتر از آن نباشد.
دقت کنید که بهترین فرمت برای عکس های سایت PNG است و بعد از آن JPEG می توانید استفاده کنید. تا جایی که ممکن است تلاش کنید تصاویر شما حجمی کمتر از 100 کیلوبایت داشته باشند.
حجم کد های جاوا اسکریپت، HTML و CSS را کم کنید
اگر خودتان برنامه نویس هستید که چه بهتر! برنامه نویس ها معمولا می دانند که چگونه حجم کد های خود را کم کنند و به اصطلاح آن ها را Minify کنند. اما اگر برنامه نویس هم نیستید یا در رابطه با کد اطلاع زیادی ندارید هم مشکلی نیست. هم سایت های زیادی هستند که می توانید با آن ها کد هایتان را Minify کنید و هم اگر از وردپرس استفاده می کنید، خیلی از افزونه ها به خودی خود این کار را برای شما انجام می دهند. قبل از اینکه اقدام به انجام این کار ها بکنید، اول با ابزار هایی مثل Google Page Speed چک کنید که دقیقا کدام یک از کد هایتان نیاز به مینیفای شدن دارند.
چک لیست سئو : بهبود کارایی سایت
خب حالا که سرعت سایتتان را بهبود بخشیدید وقتش رسیده است که سراغ عملکرد های سایتتان بروید. سایت شما برای اینکه از لحاظ سئو تکنیکال به حد مطلوبی برسد، باید کارکرد درستی داشته باشد و مطمئن باشید که موتورهای جست و جو متوجه این موارد خواهند شد. با این روش ها می توانید کارکرد های سایت خودتان را تا حد زیادی بهبود ببخشید.
حتما سایتتان موبایل فرندلی باشد
بیش از 50 درصد از کاربران اینترنت، کاربران گوشی های هوشمند هستند. پس سایت شما واجب و ضروری است که بهترین عملکرد را در موبایل داشته باشد. به علاوه اینکه سایت شما باید با سرعت خوب در گوشی های موبایل اجرا بشود، طراحی آن هم باید ریسپانسیو باشد. در واقع باید کاربر از هر دستگاهی که وارد سایت شما می شود، وارد نسخه مربوط به آن دستگاه از سایت شما شود و سایت شما برای تمامی دستگاه ها، خصوصا گوشی های هوشمند عملکرد مناسبی داشته باشد.
بهترین روش برای اجرای درست این روش این است که از برنامه نویستان بخواهید که یک سایت ریسپانسیو برای شما طراحی کند. روش های دیگری هم وجود دارد مثلا اینکه برای نسخه موبایلی سایتتان URL جداگانه تعریف بشود که ما روش اول را به شما پیشنهاد می کنیم.
از URL های مناسب استفاده کنید
حواستان باشد که URL سایت شما باید چیزی باشد که موتور های جست و جو به راجتی بتوانند آن را تشخیص بدهند. مثلا برای یک مثاله در سایتتان کلمه کلیدی آن مقاله را به انگلیسی در URL قرار دهید و حواستان باشد که موارد اضافی مانند عدد یا تاریخ در URL نباشد.
چک لیست سئو : بهینه سازی محتوا
حال که در چک لیست سئو تکنیکال ، موارد پایه در جلویشان تیک تایید خورد، نوبت به یک سری کار های مهم مرتبط با محتوای سایت می رسد. این موارد شاید شباهت هایی به سئو on-page داشته باشد اما خب، این را باید بدانیم که سئو تکنیکال هم مواردی هستند که ما روی صفحه سایتمان انجام می دهیم پس به گونه ای می توان روی آن ها نام on-page را هم گذاشت با این تفاوت که بعد تکنیکال آن ها کمی بیشتر است.
لینک های شکسته را برای بهبود سئو تعمیر کنید
درست است شاید این موضوع کار زمان بر و حساسی باشد که بخواهید همیشه به محتوا هایتان سر بزنید و لینک های شکسته را تعمیر کنید یا از بین ببرید. اما چه بخواهیم و چه نخواهیم این کار برای موتور های جست و جو اهمیت بالایی دارد. البته ابزار های زیادی هم وجود دارند که این لینک ها را برای ما شناسایی می کنند و صفحه مربوطه سایت را به ما نشان می دهند. پس نگرانی چندانی از این بابت وجود ندارد.
محتوای کپی را از بین ببرید
حواستان باشد که محتوای کپی یا duplicate می تواند آسیب زیادی به سایت شما بزند. به علاوه اینکه نباید از جایی محتوایی را کپی کنید و محتوایتان باید ناب و دست اول باشد، خیلی باید مراقب باشید که موتور های جست و جو، یک صفحه از سایت شما را با صفحه دیگرتان کپی تشخیص ندهد. مثلا ممکن است کلمه کلیدی یکی از مطالبتان با دیگری یکی شده باشد یا ممکن است تیتر های یکسان داشته باشند. این موارد را حتما رفع کنید تا سایتتان دچار افت رتبه نشود.
چک لیست سئو: سایت کاربر پسند داشته باشید
شما اگر قرار است سایتتان منبع درآمدتان باشد، سایتی نیست که برای دل خودتان آن را طراحی کرده باشید. سایت شما باید تجربه کاربری عالی ای داشته باشد و دقیقا همان چیزی باشد که پرسونای مخاطب شما لازم دارد. گوگل و دیگر موتور های جست و جو، اهمیت خیلی بالایی به تجربه کاربری می دهند پس با خراب کردن تجربه کاربری، رتبه سایتتان را خراب نکنید و این موارد را رعایت کنید.
از Breadcrumbs استفاده کنید
خرده نان ها یا Breadcrumbs همان آدرس هایی هستند که در URL صفحه شما شکل می گیرند. این موارد به کاربر و ربات های کراولر کمک می کنند که محتوای شما را بهتر تشخیص بدهند و کاربر هم در سایت شما گم نشود. این جزئیات کوچک، از آن چیز هاییست که دل مخاطب را بدست می آورد که به خاطر تجربه کاربری خوبی که داشته، باز هم به سایت شما سر بزند.
سایتتان را روی همه پلتفرم ها تست کنید
این کافی نیست که سایت شما فقط روی گوشی های هوشمند یا لپ تاپ عملکرد خوب و درستی داشته باشد. سایت شما برای اینکه بهترین رتبه را داشته باشد باید برای تمامی دستگاه ها بهینه و پاسخگو باشد. اگر برنامه نویس هستید دست شما برای اینکه طراحی درست تجربه کاربری روی تمام دستگاه ها انجام دهید باز است و اگر هم صاحب سایت و کسب و کار هستید، این موضوع اصلا بد نیست که برای ریسپانسیو کردن سایتتان هزینه کنید. اینطوری هم مخاطب بیشتری بدست می آورید و هم رتبه بهتری دریافت می کنید.
نتیجه گیری
در این چک لیست سئو تکنیکال سعی شد که بهترین راه ها و مهمترین نکات گنجانده شود که شما بتوانید سایت خودتان را از نظر سئو تکنیکال بهینه کنید. یادتان باشد که این موارد کافی نیست و به علاوه اینکه نکات بیشتر از این ها هم وجود دارد، سئو تکنیکال همیشه چیز های جدید برای ارائه دارد و روز به روز هم موتور های جست و جو الگوریتم های مختلفی برای سئوی خود ارائه می دهند. پس همیشه گوش به زنگ باشید و اطلاعاتتان را درباره سئو تکنیکال به روز نگه دارید و این چک لیست سئو تکنیکال را نیز ذخیره کنید. حتما این موارد برای شما مورد استفاده خواهند بود. ممنون که با ما همراه بودید.
منابع
bigcommerce