خیلی از ما انسان ها (خصوصا ما ایرانی ها) آدم های صبوری هستیم. ما دوره هایی مانند اینترنت Dial up را داشتیم که گاهی ممکن بود برای بارگذاری یک سایت، چند دقیقه صبر کنیم. دنیا دیگر به آن شکل نیست (البته که ما همچنان آنقدری هم از اینترنت پر سرعت بهره نمی بریم) و دیگر بهانه ای برای صاحبان سایت وجود ندارد که سایت هایی با سرعت پایین داشته باشند. این موضوع به تجربه کاربری و سئو سایت صدمه می زند. دلیل کند بودن سایت هر چیزی می تواند باشد و ما در این مقاله می خواهیم چند مورد از معمول ترین های آن را بررسی کنیم. هدف ما از نوشتن این مقاله این است که به شما یاد بدهیم که چگونه می توانید دلایل کند بودن سایت را پیدا کنید و سپس به حل و فصل آن ها بپردازید. پس در ادامه همراه ما باشید.

دلیل کند بودن سایت

سرعت سایت و موارد مربوط به آن همیشه اهمیت خاص خودش را داشته است. اما زمانی که گوگل موضوع Core Web Vitals را برای سئو سایت مطرح کرد، این موضوع اهمیت بیشتری هم پیدا کرد. همه سایت ها به تکاپو افتادند که سرعت سایت خودشان را بهبود ببخشند تا بتوانند رتبه های بالاتری را در موتور های جست و جو داشته باشند. سایت هایی که سرعت پایینی داشتند به دنبال دلیل کند بودن سایت خودشان افتادند و سعی کردند که این موارد را کشف و آن ها را حل کنند. چرا از بین موتور های جست و جو، گوگل خیلی بیشتر روی این مورد حساس شد؟ چون تجربه کاربری برای گوگل بسیار مهم است. گوگل، هرگز نمی خواهد که کاربران موتور جست و جویش از طریق آن، به سایت هایی برسند که تجربه کاربری خوبی را برای مخاطب فراهم نمی کنند. پس پیدا کردن “دلایل کند بودن سایت” مهم شد.

در این مقاله ما قصد داریم چند مورد از متداول ترین دلایل کند بودن سایت را برای شما شرح بدهیم. به احتمال زیاد، دلیل کند بودن سایت شما نیز داخل همین موارد می باشد. ما سعی کرده ایم که به علاوه بیان این دلایل، راه و روش های رفع آن ها را نیز به شما آموزش بدهیم. راه و روش هایی که شاید بیشتر متمرکز بر سایت های وردپرسی باشد، اما در رابطه با سایت های اختصاصی نیز می توانند کاربرد داشته باشند و همیشه راه های جایگزین مشابه برای CMS های دیگر هم وجود دارد. در نظر داشته باشید که این مواردی که به شما می گوییم هیچگونه ترتیبی ندارند و ممکن است دلیل کند بودن سایت شما همه این موارد، یکی از آن ها یا چند مورد از آن ها باشد. در ادامه همراه ما باشید تا به این موارد به طور کامل بپردازیم.

دلیل کند بودن سایت چیست

10 دلیل کند بودن سایت

رسانه های پر حجم در سایت

رسانه می تواند به هر چیزی اطلاق شود اما در اینجا دلیل کند بودن سایت ما، ممکن است پر حجم بودن تصاویر یا ویدیو های سایت ما باشد. معمولا تصاویری که ما در سایت خودمان آپلود می کنیم نباید حجمشان از 100 کیلوبایت بیشتر باشد. البته که این صرفا یک عدد برای مثال است و تصاویر سایت شما، تا حدی که به کیفیتشان ضربه جدی وارد نشود باید کم حجم بشوند. تا حدی که تصویر، هدف خودش را برساند اما باعث کم شدن سرعت سایت هم نشود. برای اینکه تصاویر خودتان را بهینه سازی یا Optimize کنید، می توانید از طراح خودتان کمک بگیرید تا با ابزار های خودش این کار ها را برای شما انجام بدهد. اگر هم طراح ندارید، هیچ اشکالی ندارد. هم افزونه Autoptimize این کار را برای شما انجام می دهد، هم شما می توانید در سایت Imagecompressor این کار را دستی انجام دهید.

در رابطه با ویدیو ها هم چاره این است که شما ویدیو را در سایت هایی مانند Youtube یا آپارات آپلود کنید و سپس لینک Embed شده آن یا کد آن را در داخل سایت خودتان قرار بدهید. این کار باعث می شود ویدیو مورد نظر از سایتی مانند آپارات یا Youtube فراخوانده بشود و کاربر نیز از طریق همان سایت آن را بارگذاری کند. اینطوری دیگر لازم نیست که ویدیو را در صفحه سایت خودتان آپلود کنید.

حجم بالای کد ها و کد های اضافی

گاهی وقت ها یک کد یک خطی در سایت شما، همان کاری را انجام می دهد که یک کد پنج خطی انجام می دهد. این کد پنج خطی با اینکه همان کار را انجام می دهد، اما باعث می شود که مدت زمان زیادی هم برای بارگذاری سایت صرف بشود. در نتیجه، حجم کد های صفحه شما باید کم بشود یا به اصطلاح مینیفای بشود. چون این حجم بالای کد های یک دلیل کند بودن سایت است، شما می توانید از افزونه های Minifier در وردپرس استفاده کنید و یا می توانید در طراحی سایت اختصاصی، خودتان به صورت دستی به کمک یک توسعه دهنده سایت، حجم کد های صفحه را کم کنید. البته اگر می خواهید این کار را دستی انجام بدهید، باید حواستان باشد که کد های صفحه را خراب نکنید تا صفحه دچار باگ نشود.

رفع کردن این مورد و مورد اول، باعث می شوند که درخواست های HTTP سایت شما هم کمتر بشوند. در واقع باعث می شوند که مرورگر کاربر، تعداد زیادی از درخواست های HTTP را به سرور ارسال نکند که باعث شود بارگذاری صفحه طول بکشد.

Cache نبودن سایت شما

یک دلیل کند بودن سایت می تواند این باشد که قابلیت Caching روی سایت شما فعال نیست. کشینگ به این صورت هستش که باعث می شود وقتی کاربری وارد سایت شما می شود، مرورگر کاربر یک نسخه از سایت شما را در سیستم کاربر ذخیره می کند تا اگر کاربر دوباره وارد سایت شما شد، لازم نباشد که همه محتواهای آن را دوباره بارگذاری کند و با سرعت بیشتری بارگذاری انجام می شود. کشینگ می تواند هم به تجربه کاربری و سئو سایت شما کمک کند، هم می تواند سرعت سایت شما را تا حد زیادی بالا ببرد. برای این کار شما می توانید افزونه WPRocket را در سایت خودتان نصب کنید تا این افزونه به علاوه کارایی دیگرش، کشینگ شما را نیز به عهده بگیرد. کلا WPRocket برای خیلی از مواردی که نام خواهیم برد کاربردی خواهد بود.

نبود CDN در سایت

شاید نبود CDN “دلیل کند بودن سایت” شما برای کاربری که نزدیک به سرور سایت شماست نباشد، اما قطعا بارگذاری سایت را برای کاربری که دور از سرور شماست سخت می کند. در رابطه با CDN در مقاله cdn در سئو سایت بسیار صحبت کرده ایم و این مقاله، شما می توانید هر اطلاعاتی که در رابطه با CDN می خواهید را در آن مقاله کسب کنید. در اینجا صرفا به شما می گوییم که CDN باعث می شود که یک نسخه کش شده از سایت شما در تمامی سرور ها ثبت بشود و کاربران در سرتاسر دنیا بتوانند با سرعت بالا وارد سایت شما بشوند. پس بهتر از از هاستینگ هایی استفاده کنید که سرویس CDN را نیز برای سرور شما فعال می کنند و شما می توانید به واسطه آن، سرعت بهتر و سئو بهتری داشته باشید.

استفاده از هاستینگ ضعیف

یکی دیگر از موارد کند بودن سایت شما می تواند به خاطر این باشد که شما از یک هاستینگ ضعیف سرور خودتان را دریافت می کنید. این موضوع باعث می شود که سرعت سایت شما تا حد زیادی پایین بیاید. پس یکی از راه های رفع این مشکل این است که از هاستینگ های قوی و مطمئن استفاده کنید. بهتر است قبل از دریافت هاستینگ از بالا بودن سرعت سرور شرکت هاستینگی که از آن هاست می گیرید مطمئن شوید و درباره آن تحقیقات لازم را انجام بدهید.

استفاده از هاستینگ ضعیف

تبلیغات زیاد

بگذارید یک چیزی را خیلی منطقی به شما بگویم، وقتی وارد دنیای وب می شوید، یا باید خیلی تمیز و مرتب از طریق پروموت کردن کسب و کار خودتان کسب درآمد کنید، یا باید بمبارانی از تبلیغات را به کاربران نشان بدهید که کاربران با عصبانیت بسیاری سایت شما را ترک کنند و پشت سرشان را هم نگاه نکنند. تبلیغ کردن به هیچ عنوان بد نیست، اما تبلیغات زیاد و بیهوده هم به تجربه کاربری صدمه وارد می کند و هم باعث افت سرعت سایت می شود. این یعنی افت مخاطب و افت مخاطب هم سئو سایت را مختل می کند. برای همین هم بهتر است تا حد امکان یا تبلیغات نگیرید و یا اگر هم می گیرید، این تبلیغات را در بالای Fold قرار ندهید. درباره موضوع Above the fold در مقالات صحبت کرده ایم که نقش مهمی هم در سرعت صفحه سایت ما دارد.

البته یک راه خوب دیگر برای تبلیغات هم می تواند Google Adsense (با گوگل ادز متفاوت است!) باشد که درباره این موضوع و چگونگی اجرای آن نیز در مقالات قبلی صحبت کرده ایم.

جاوا اسکریپت های متعدد

یک دلیل کند بودن سایت که شاید کمتر به آن توجه شده باشد، وجود اسکریپت های مزاحم و بهینه نشده جاوا اسکریپت است که باید این موضوع حل بشود. حال این اسکریپت ها چگونه بوجود می آیند؟ زمانی که شما از برنامه های Third-party مانند گوگل آنالیتیکس استفاده می کنید. آیا راه حل این است که از چنین برنامه هایی استفاده نکنیم؟ قطعا راه حل این نیست! شما می توانید برای فراخوانی این نوع برنامه ها از Google Tag Manager استفاده کنید و تمامی این برنامه ها را از طریق این ابزار فراخوانی کنید. این موضوع باعث می شود که تمامی اسکریپت ها از یک منبع بارگذاری شوند و نیازی نباشد که به چندین منبع، درخواست بارگذاری ارسال بشود. در نتیجه این کار، سرعت بارگذاری سایت ما پایین نمی آید و سلامت سایت ما حفظ می شود.

جاوا اسکریپت Defer نشده است

جاوا اسکریپت چیزی نیستش که کاربر بخواهد آن را ببیند و یا اصلا به آن نیازی داشته باشد. حداقل زمانی که کاربر می خواهد وارد سایت شما بشود، می خواهد محتوای سایت را ببیند و احتمالا با اسکریپت های شما کاری ندارد. حال اگر اسکریپت های جاوا اسکریپت، قبل از HTML یا محتوای کلی سایت ما بارگذاری شود، بارگذاری محتوا را به تعویق می اندازد و ممکن است در این بین، کاربر تصور کند سایت ما بالا نمی آید و آن را ترک کند. اینجاست که ما باید بارگذاری جاوا اسکریپت را به تعویق بیندازیم و HTML و CSS سایت را در اولویت قرار بدهیم تا جاوا اسکریپت، پس از بارگذاری محتواهای اصلی بارگذاری شود. برای اینکاری شما می توانید از افزونه Async کمک بگیرید و در سایت های اختصاصی هم می توانید با کمک برنامه نویس، کدی برای Defer کردن جاوا اسکریپت بزنید.

محتواهای Flash زیاد

نمی دانم شما یادتان هست یا خیر، اما قدیمتر ها محتواهای فرمت Flash در سایت ها بسیار زیاد بود و اگر یادتان باشد، همیشه برای بارگذاری آن ها مجبور به داشتن اکستنشن Flash Player بودیم. با روی کار آمدن HTML5 این محتوا ها دیگر جایی در صفحات وب ندارند. این فایل ها بسیار پر حجم هستند و شاید باعث شوند که سایت ما فعال و تعامل برانگیز شوند، اما تا حد زیادی سرعت سایت ما را نیز کاهش می دهند. بد نیست که دیگر از این محتواها استفاده نکنیم و به جای آن، به دنبال جایگزینی HTML5 باشیم که هم بهینه تر است و هم به سئو سایت ما کمک بیشتری می کند.

توجه نکردن به Above the Fold

درباره این موضوع در مقالات قبلی صحبت کردیم. اما اهمیت این موضوع آنقدر در سئو سایت بالا رفته است که بد نیست اشاره ای هرچند کوچک به آن داشته باشیم. زمانی که کاربر وارد سایت ما می شود، قبل از اینکه اسکرول کند و پایین تر برود، یک سری محتوا ها از سایت ما را مشاهده می کند. به بخشی که این محتوا ها در آن قرار دارند Above the Fold می گویند و وقتی کاربر اسکرول کند و پایین تر برود، وارد Below the Fold می شود. این Above the Fold در مبحث Core Web Vitals بسیار حیاتی می باشد و دلیل کند بودن سایت شما می تواند دلیل کند بودن بارگذاری این بخش از صفحه سایت باشد. محتوای داخل Above the Fold باید تا حد ممکن کمترین حجم را داشته باشد و سبک تر از بخش های دیگر صفحه باشد.

راه حل این موضوع این است که باید تلاش کنید پر حجم ترین محتوایمان (Largest Contentful Paint) را به پایین Fold منتقل کنیم و سعی کنیم بالای Fold ما کمترین المان ها را داشته باشد. در این صورت، مرورگر کاربر بخش اول سایت ما را به راحتی بارگذاری می کند و خیال مخاطب را راحت می کند. سپس زمانی که کاربر مشغول مطالعه و تعامل با بخش بالایی سایت است، بخش های پایین تر هم بارگذاری می شوند و تجربه کاربری خراب نمی شود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم که چند دلیل کند بودن سایت را برای شما شرح بدهیم. معمولا دلایل کند بودن سایت به همین مواردی که گفتیم ختم می شود و اگر مورد دیگری پیش بیاید، اصولا یک مورد خاص است که ممکن است در نهایت باز هم به یکی از این موارد بالا ختم بشود. شما می توانید مطالب تکمیلی در رابطه با هر کدام از مواردی که گفتیم را در سایت ما مطالعه کنید و امیدواریم که تجربه خوبی را از این مطالعه برای شما رقم زده باشیم. ممنون که در این مقاله همراه ما بودید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *