گاهی وقت ها هستش که شما واقعا قصد دور زدن الگوریتم های گوگل را ندارید. صرفا یک سری اشتباهاتی ممکن است رخ بدهد که باعث شود سئو سایت شما کمی افت کند. این موارد راه حل های خودشان را دارند و گوگل هم درک می کند که ممکن است اشتباه همیشه پیش بیاید. در این مقاله قرار است به یکی از این مباحث اشاره کنیم که مبحث جالب و تخصصی ای در سئو سایت محسوب می شود. می خواهیم ببینیم که Canonical URL چیست و هرآنچه درباره آن می دانیم را به شما بگوییم. با دانستن این نکته شما یکی از نکات مهم در سئو را متوجه خواهید شد که کمی به دقت و دانش کد نویسی نیاز دارد. البته که شما لازم نیست برای اجرای آن برنامه نویسی بلد باشید اما بد نیست که به همین بهونه، کمی دانش کد خودتان را بالاتر ببرید. همراه ما باشید.
Canonical URL چیست
همه ما می دانیم که سئو سایت چقدر مهم است. همه دوست دارند که در نتایج اول گوگل باشند و رقابت را نبازند. این وسط البته ممکن است در داخل سایت ها مشکلاتی پیش بیاید که کمی به سئو سایت لطمه وارد کند اما قرار است که جلوی یکی از این مشکلات را با Canonical URL بگیریم. Canonical URL چیست ؟ اول از همه بگذارید به شما بگوییم که چه اتفاقی ممکن است بیفتد که ما مجبور شویم از این تگ در HTML خودمان استفاده کنیم. گاهی وقت ها ممکن است یک سری URL خاص در سایت ما وجود داشته باشند که همگی محتواهای مشابه و یکسانی داشته باشند. در این مورد ما قصدمان تولید محتوای Duplicate و کپی نبوده است و در واقع آن صفحات، واقعا یا شبیه به همدیگر هستند و یا حتی ممکن است با URL متفاوت، محتوای یکسان داشته باشند.
در این صورت هستش که Canonical URL به کار ما می آید و در ادامه با شما دقیق تر درباره آن صحبت خواهیم کرد اما قبل از هرچیز بهتر است یک سری نکات درباره سئو سایت و URL ها بدانید. این موضوع را همیشه در نظر داشته باشید که کراولر های گوگل (همان ربات های گوگل) از روی URL ها صفحات را تشخیص می دهند و آن ها را از یکدیگر تمایز می دهند. این کراولر ها انسان نیستند و ممکن است شرایط خاص را به صورت خودجوش درک نکنند. برای همین هم هستش که گاهی ما باید با اعمال یک سری دستور ها در کد های سایت به این ربات ها نشان بدهیم که در این شرایط خاص، چگونه باید صفحات سایت ما را Index کنند. حال بهتر است ببینیم که Canonical URL چیست و این موضوع را بیش از پیش مورد بررسی قرار بدهیم.
به طور کلی Canonical URL چیست؟
برای اینکه بدانیم Canonical URL چیست باید اول از همه کمی درباره HTML اطلاعات داشته باشیم. چون Canonical URL یک المان لینک در HTML است که با اتریبیوت rel=”canonical” یا همان تگ کنونیکال مشخص می شود. این تگ در بخش المان <head> استفاده می شود و برای موتور های جست و جو مشخص می کند که کدام URL مد نظر ما می باشد. در واقع المان کنونیکال URL به گوگل و دیگر موتور های جست و جو می گوید که وقتی می خواهند یک صفحه از سایت را کراول کنند، کدام URL باید Index بشود و کدام یک از صفحات، صفحه اصلی سایت می باشند. این خیلی مهم است چون URL ها متنوع هستند و بر پایه فاکتور متنوع بودنشان اما ممکن است محتوا های یکسانی داشته باشند. این مشخص سازی URL ها برای اولین بار در آپریل سال 2012 در RFC6596 توصیف شد.
مثلا به این مثال ها دقت کنید:
Fancytshirts.com
www.fancytshirts.com
https://amp.fancytshirts.com
همه این صفحه ها در نهایت به یک صفحه ختم می شوند و هرکدام را هم ممکن است که گوگل ایندکس کند. حال که می دانیم Canonical URL چیست می دانیم که درست است که این URL ها با یکدیگر متفاوت هستند، اما در نهایت محتوایشان یکی است. این موضوع می تواند برای موتور های جست و جو مشکل ایجاد کند. چون موتور جست و جو که نمی داند کدام یک از این ها صفحه اصلی است و ما باید با تگ کنونیکال به او بفهمانیم که کدام یک از این ها باید ایندکس بشود.
اهمیت Canonical URL چیست؟
برای اینکه بدانیم اهمیت Canonical URL چیست باید رویکرد گوگل در رابطه با محتواهای Duplicate را بدانیم. محتوای Duplicate موضوع پیچیده ای است ولی زمانی که کراولر های موتور های جست و جو ببینند که URL های متفاوت، محتوای یکسان یا خیلی شبیهی را دارند، ممکن است برای سئو سایت شما مشکلاتی را بوجود بیاورند. اول اینکه ربات های موتور جست و جو باید داخل تمامی آن صفحات بروند و همه آن ها را نگاه کنند و ممکن است این موضوع باعث شود که یک سری محتواهای خاص و مهم را از دست بدهند. همچنین این مورد می تواند روی رتبه شما هم تاثیر بگذارد و آن رتبه ای که می خواهید را دریافت نکنید.
اما مهمترین مشکل ممکن است این باشد که شما رتبه گوگل را دریافت می کنید اما نه برای آن URL و محتوایی که می خواهید، بلکه ممکن است موتور جست و جو به جای محتوای اصلی، محتوای اشتباه را برداشت کند و رتبه ای به URL اصلی ندهد. اینجاست که در تمامی این شرایط Canonical URL به کمک ما می آید تا این مشکل را حل کند. حال شما این تگ کنونیکال را در صفحه اصلی به کار می برید و به موتور های جست و جو می گویید که “این آن صفحه ای است که من می خواهم از بین این URL ها شما آن را در اولویت قرار بدهید” و اینطوری نه موتور های جست و جو تصور می کنند که شما در حال تولید محتوای کپی و استفاده از روش های کلاه سیاه هستید و نه صفحه اشتباهی از سایت شما رتبه دریافت می کند.
در نهایت Canonical URL به سئو سایت شما کمک بزرگی می کند و بدون اینکه سایت شما آسیب ببیند همه چیز را درست می کند.
مشکلی که URL ها دارند چیست؟
شاید شما با خودتان فکر کنید که اصلا Canonical URL چیست و چرا واقعا چنین مفهومی وجود دارد؟ اصلا چرا باید کسی صفحه کپی در سایت خودش داشته باشد؟ این سوال ها به ج هستند اما بگذارید به شما بگوییم که ما به عنوان انسان، به صفحات وب به عنوان مفاهیم نگاه می کنیم. مثلا ما اگر یک صفحه Homepage ببینیم، با یک نگاه می توانیم بفهمیم که این صفحه یک صفحه هوم پیج است و ویژگی ها آن را دارد. یا مثلا می توانیم یک لندینگ پیج محصول را کاملا از یک صفحه بلاگ تشخیص بدهیم. برای این موارد هم نیاز به کد خاصی نداریم و دو چشم بینای ما بس است. اما برای کراولر ها و ربات های موتور جست و جو اینطور نیست. نه تنها صفحات را یک مفهوم نمی بینند، بلکه URL ها را جداگانه بررسی می کنند و درکی از آن ها ندارند.
در همان مثال بالا که چند URL را گفتیم، ما به عنوان انسان می فهمیم که همه آن صفحات در نهایت به یک صفحه ختم می شوند. در حالی که برای یک Crawler هرکدام از آن ها یک URL خاص و در نتیجه یک صفحه خاص است. چون موتور های جست و جو URL ها را ایندکس می کنند و این کار را با یک سایت به صورت یک کلیت انجام نمی دهند. جالب است که خود وردپرس به عنوان یکی از سیستم های مدیریت محتوا فکر این موضوع را کرده است و این امکان را به ما می دهد که صفحه ای از سایت خودمان را کنونیکال کنیم و به موتور های جست و جو بفهمانیم که هرچقدر هم نسخه های دیگری از این صفحه وجود داشته باشند، همچنان نسخه اصلی همین است و همین باید ایندکس شود.
نکاتی که در Canonical URL باید آن ها را در نظر بگیریم
-یادتان باشد که حتما Homepage خودتان را کنونیکال کنید. این موضوع باعث می شود که نسخه اصلی هوم پیج شما را گوگل و دیگر موتور های جست و جو بهتر تشخیص دهند و URL های اشتباهی که مسلما هوم پیج شما دارد را ایندکس نکنند.
-گاهی کدنویسی بد باعث می شود که برای هر ورژن از URL یک صفحه، تگ کنونیکال متفاوتی نوشته بشود. این موضوع اصلا خوب نیست پس مطمئن شوید که URL های شما به درستی تگ کنونیکال را گرفته اند. این موضوع در سایت های Ecommerce و ساخته شده با سیستم های مدیریت محتوا حساس تر هم هستند.
-موتور جست و جو را گیج نکنید! مثلا اگر یک صفحه را به صفحه دیگری کنونیکال کردید، دوباره همان صفحه را به صفحه قبل کنونیکال نکنید. لطفا از کنونیکال های زنجیروار استفاده نکنید. صرفا آن صفحه اصلی را کنونیکال کنید و به باقی صفحات کاری نداشته باشید.
-همیشه هم از تگ کنونیکال استفاده نکنید. یک سری از صفحات ممکن است محتوای مشابهی داشته باشند ولی همان تفاوت هایی که دارند ممکن است کاملا تعیین کننده باشد و مخاطب آن ها را تغییر بدهد. مثلا شاید “طراحی سایت در تهران” و “طراحی سایت در مشهد” هر دو محتوای مشابه داشته باشند ولی مخاطب آن ها متفاوت است و باید جداگانه ایندکس بشوند.
سخن پایانی
امروز یکی دیگر از مهمترین مباحث سئو سایت را نیز یاد گرفتیم و فهمیدیم که Canonical URL چیست و درباره آن اطلاعاتی نیز کسب کردیم. در این مقاله سعی کردیم که به زبان ساده این مبحث را توضیح بدهیم اما به هر حال کنونیکال برای کسانی که شاید درباره کدنویسی هیچ اطلاعاتی ندارند، کمی سخت باشد. هرچند که اگر یک بار دیگر این مقاله را بخوانید و از یک فرد متخصص هم بخواهید که این موضوع را برایتان توضیح بدهد، احتمالا خیلی بهتر متوجه این موضوع خواهید شد. ممنون که در این مقاله همراه ما بودید و امیدواریم که بتوانید از این تگ به خوبی استفاده کنید.
منبع: