خیلی ها داستان هانیبال لکتر را می دانند. دنیای سینما و هنر هم به سراغ آن رفته اند و همیشه برایشان اشتهای سیری ناپذیر این دوست عزیز به کنیبالیزیشن (آدم خواری) جذاب بود. حال ما بیش از این به آن نمی پردازیم چون هم مقاله کمی خشن می شود و هم دوست نداریم فضا را سنگین کنیم. ما می خواهیم اینجا درباره کنیبالیزیشن در سئو سایت صحبت کنیم و ببنیم که اصلا این کنیبالیزیشن چیست و چه معایبی برای رتبه ما در موتور های جست و جو دارد. البته که کنیبالیزیشن در معنای مرتبط با سئوی آن چندان خشن نیست، اما باز هم ترسناک است و باید سئو کار ها به عنوان قهرمان های وب به سراغ آن بروند و مشکل را برطرف کنند. ما فرض می کنیم که این سئو کار شما هستید، پس دشمن را بشناسید و با استراتژی به آن حمله کنید. همراه ما باشید.
کنیبالیزیشن چیست
خیلی سریع می خواهیم به سراغ اصل مطلب برویم و این تهدید را شناسایی کنیم و ببینیم که کنیبالیزیشن چیست و از ماهیت آن با خبر شویم. کنیبالیزیشن که همان آدم خواری است اما Keyword Cannibalization در واقع به این مفهوم در سئو سایت اشاره دارد که شما پست ها و مقالات بلاگ مختلفی در سایتتان باشد که همگی، با یک سرچ کوئری (کلمه کلیدی جست و جو شده در موتور جست و جو) رتبه دارند. یعنی یا موضوعاتی که شما درباره آن ها مقاله نوشتید یا خیلی شبیه به یکدیگر هستند، یا اینکه کلمه کلیدی (عبارت کلیدی) انتخاب شده برای همه آن ها یکی است. کاری که از نظر ما اصلا پسنیدیده نیست و هر صفحه از سایت شما باید کلمه کلیدی مخصوص خودش را داشته باشید که درگیر چنین موضوعی در بحث سئو سایت نشود. اما واقعا چرا این اتفاق می افتد؟ دلیل چیست؟
زمانی که شما محتوا های مشابه دارید و یا اینکه برای چند مقاله خودتان از یک کلمه کلیدی یکسان استفاده کرده اید، هرکدام از این صفحات بخشی از شانس مقالات دیگر را برای رتبه گرفتن می گیرند و در واقع به اصطلاح، آن را می خورند. اینجاست که گوگل در نهایت 1 یا 2 مورد از این نتایج را از دامنه سایت شما با همان کلمه نشان می دهد و اگر هم Domain Authority شما بالا باشد، ممکن است 3 نتیجه هم نمایش داده شود. اما هدف اصلی شما واقعاً کدام صفحه است؟ یعنی شما می خواهید اجازه دهید که دو مقاله دیگر، شانس رتبه بالا گرفتن دیگر مقاله که از باقی مهمتر است را بگیرد؟ مسلما نباید چنین کاری را انجام بدهید. (مگر اینکه هر 3 نتیجه شامل رتبه اول و دوم و سوم گوگل بشوند که چنین چیزی شاید 10 سالی یک بار، آن هم شاید اتفاق بیفتد!)
در سئو سایت عیب کنیبالیزیشن چیست؟
شاید پیش خودتان بگویید که چقدر جالب می شود اگر ما با یک کلمه کلیدی، بیشتر از یک نتیجه در گوگل داشته باشیم. صبر کنید! یک بار دیگر بخوانید که کنیبالیزیشن چیست و دوباره اینجا بیایید که به شما بگوییم که چرا کنیبالیزیشن برای سئو سایت بد است. اگر شما کلمات کلیدی خودتان را کنیبالیز کنید، در واقع انگار دارید با خودتان در گوگل رقابت می کنید. اینجاست که شما مجبورید ارزش های سئویی را مانند بک لینک ها و CTR را بین دو نتیجه خود پخش کنید. پس در نتیجه جفت این نتایج رتبه بسیار پایینی دریافت می کنند و اصلا کسی آن ها را نمی بیند که بخواهد وارد حتی یکی از آن ها بشود. اصلا برای همین هم هستش که ابزار های سئو به شما هشدار می دهند که کلمه کلیدی انتخاب کرده برای یک صفحه شما نباید با صفحه دیگر یکسان باشد.
البته کنیبالیزیشن فقط برای مطالبی که کلمه کلیدی دقیقا یکسان دارند بوجود نمی آید و گاهی ممکن است یک سری مطالب هم شبیه هم باشند و هم کلمه کلیدی مشابه (نه یکسان) ای دارند. در اینجا هم ممکن است کنیبالیزیشن اتفاق بیفتد و یک نتیجه که اهمیت آن کمتر از دیگری است، رتبه دریافت کند و اجازه ندهد که صفحه مهمتر رتبه بالاتر را دریافت کند. همین خودش دلیلی است که بخواهیم ببینیم کنیبالیزیشن چیست و به جنگ آن برویم. مرحله اول شناسایی آن است که همراه ما باشید تا آن را به شما توضیح دهیم.
چگونه کنیبالیزیشن را تشخیص بدهیم؟
حال که می دانید کنیبالیزیشن چیست احتمالا این قصد را داشته باشید که از شر آن خلاص بشوید. برای خلاص شدن از آن اول از همه باید ببینید که آیا سایت شما از این مورد رنج می برد یا خیر. برای این کار هم به سادگی تنها لازم اس یک سرچ ساده داشته باشید و کلمه کلیدی مورد نظر خودتان را سرچ کنید و ببینید که چه نتایجی نمایش داده می شود. حال ممکن است که سخت باشد که با سرچ کردن کلمه کلیدی مورد نظر، در بین انبوهی از سایت ها، نتایج بیشتر از یکی سایت خودتان را پیدا کنید. پس در نتیجه بهتر است کاری که به شما می گوییم را انجام بدهید. به این صورت که عبارت “Site:domain.com “keyword”” را می نویسید که domain همان دامنه سایت شماست و keyword هم آن کلمه کلیدی ای که می خواهید ببینید چند نتیجه با آن نمایش داده می شود.
وقتی این عبارت را سرچ می کنید، گوگل تمامی صفحاتی که با آن کلمه کلیدی رتبه دریافت کرده اند را به شما نمایش می دهد و حالا شما می توانید ببینید که یک کلمه کلیدی خاص از سایت شما، چه نتایجی از همان سایت شما را نمایش می دهد. به شما پیشنهاد می کنیم که برای این کار هم از یک مرورگر خصوصی (مثلا Incognito در کروم یا Private Window در موزیلا) استفاده کنید. حال اگر مثلا صرفا دو تا از صفحات شما با یک کلمه رتبه دریافت کرده اند آنقدر ها هم چیز بدی نیست. اما اگر دیدید که تا نتیجه هفتم و هشتم هم همچنان از سایت شما نتیجه نمایش داده می شود، وقت آن رسیده است که فکری به حال این موضوع بکنید و راه حل ها را نیز در ادامه به شما خواهیم گفت.
راه های خلاص شدن از دست کنیبالیزیشن چیست؟
اگر می خواهید بدانید راه های خلاص شدن از “کنیبالیزیشن چیست” اول از همه باید یک سری بررسی های لازم را انجام بدهید. در واقع شما باید 4 مرحله را اول طی کنید و سپس اقدام به رفع مشکل کنید. این مراحل به شرح زیر می باشند:
1-آمار محتوای خودتان را نگاه کنید.
2-عملکرد محتوا را بررسی کنید.
3-تصمیم بگیرید که از بین صفحات کدام را می خواهید نگه دارید.
4-اقدام کنید: ادغام کنید، حذف کنید یا ری دایرکت کنید.
دو مرحله اول به شما کمک می کنند که باید کدام مطالب نگه داری بشوند و مرحله آخر نیز برای آن مطلبی است که باید فکری به حالش بشود. معمولا بهتر است که عمل حذف کردن را انجام ندهید و ادغام کردن هم بهترین راه می باشد. اما به هر حال دو تا از بهترین روش ها در این موارد را به شما توضیح می دهیم.
ادغام کردن مطالب یا ری دایرکت کردن آن ها
اگر هر دو مطلب دارند درباره یک چیز حرف می زنند و یک داستان را روایت می کنند، باید مطالب دو مقاله با یکدیگر ادغام بشود و مطلب بهتر بماند و مطلبی که محبوبیت کمتری دارد، به مطلب اصلی ری دایرکت بشود. همین موضوع دیگر می تواند مشکل کنیبالیزیشن را برای شما حل کند. البته این موضوع را هم مد نظر داشته باشید که وقتی دارید این دو مطلب را با یکدیگر ادغام می کنید، نباید مطالب یکی را کپی کنید و داخل دیگری Paste کنید. بلکه شما باید متون خوب هر کدام از این مطالب را جدا کنید و کنار یکدیگر قرار بدهید. طوری که هم معنا دار باشد و هم به طور مرتب در کنار یکدیگر قرار بگیرید. سپس شما می توانید یکی از مطالب را حذف کنید یا به مطلب اصلی ری دایرکت کنید.
معمولا کار حذف کردن را انجام نمی دهند و این حذف کردن هم پاک کردن پست فقط از سایت نیست، بلکه باید به گوگل هم از طریق Search Console خبر بدهید که می خواهید مطلب را پاک کنید که به سئو سایت شما هم آسیبی وارد نشود. چون همانطور که می دانید هیچ URL ای به طور کامل حذف نمی شود بلکه تبدیل به یک صفحه 404 می شود و اگر لینکی هم به آن داده شده باشد، این لینک ها تبدیل به لینک های شکسته می شوند که برای اعتبار سایت ما خطرناک است. پیشنهاد ما همان ری دایرکت کردن است که با افزونه های مختلف وردپرس می توانید این کار را انجام بدهید.
لینکسازی داخلی برای مقاله اصلی و بهتر
حال که می دانید کنیبالیزیشن چیست ، این را هم می دانید که گوگل برای هر صفحه از سایت شما از یک کلمه کلیدی، اهمیت یکسانی قائل می شود و این اهمیت را بین آن ها پخش می کند. پس شما باید به گوگل بفهمانید که کدام مطلب شما از دیگری مهمتر است. برای این کار هم باید در مطلبی که اهمیت آن کمتر است، لینک های داخلی به مطلب مهمتر بدهید که گوگل آن لینک ها را فالو کند و متوجه بشود که کدام مطلب اصلی است. البته حواستان باشد که در مقاله اصلی هیچگونه لینکی به مقاله کم اهمیت تر ندهید که گوگل درک کند که به طور کلی باید آن مطلب را کنار بگذارد.
سخن پایانی
حال دیگر شما می دانید که کنیبالیزیشن چیست و می دانید که چگونه باید با آن برخورد کنید. مطلبی که احتمالا اولین بار در زمینه های دیگری آن را شنیده بودید که بسیار هم خشن بودند. این یکی دیدیم که چندان خشن نیست و به راحتی هم می شود از پس آن بر آمد. امیدواریم که هیچوقت این مورد برای شما پیش نیاید و اگر هم آمد، نگران نباشید! همین مواردی که به شما گفتیم می توانند در شناسایی و رفع این کنیبالیزیشن به شما کمک کنند. ممنون که در این مقاله همراه ما بودید و امیدواریم که مطالب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.
منبع: