همیشه گفته بودیم که در سئو سایت همه چیز مهم است حتی چیز های کوچک هم اهمیت دارند. گاهی این چیز های کوچک به قدری می توانند در تعامل مخاطب در سایت ما تاثیر بگذارند که تاثیر آن ها را هرگز نمی شود نادیده گرفت. یکی از همین موارد کوچک که بار ها در مباحث سئو به آن اشاره کردیم کنونیکال است و در این مقاله می خواهیم بدانیم که Canonical چیست و چه نقشی در سئو سایت ایفا می کند. در این مقاله قرار است به اهمیت این tag یا المان اشاره کنیم که از یک سری آسیب های احتمالی به سایت شما نیز جلوگیری کنیم. در اینجا هم به چیستی Canonical می پردازیم، 3 تا از مزیت های آن را می گوییم و حتما هم می گوییم که در رابطه با این موضوع چه کار هایی را نباید انجام بدهید. در این مقاله همراه ما باشید.
Canonical چیست
برای تعریف اینکه canonical چیست باید بگوییم که URL کنونیکال در واقع به یک المان لاینک HTML اشاره می کند که با اتریبیوت rel=”canonical” یا همان تگ کنونیکال نشان داده می شود که در بخش <head> صفحه می توانید آن را بیابید. این تگ برای موتور های جست و جو مشخص می کند که چگونه URL مورد نظر را مشخص کنند. در واقع URL کنونیکال المانی هستش که گوگل و دیگر موتور های جست و جو را با خبر می کند که چگونه باید سایت را کراول کنند و چه URL هایی را باید تحت صفحه خاصی ایندکس کنند. این مهم است به این دلیل که URL ها می توانند متغیر هایی را بر پایه فاکتور های مختلف داشته باشند اما محتوای مشابه یا یکسان را ارائه بدهند. این مورد برای اولین بار در اپریل سال 2012 توسط RFC 6569 معرفی شد.
این تعریف کمی تخصصی بود و بگذارید به زبان ساده به شما بگوییم که canonical چیست و دقیقا چه کاری انجام می دهد. در واقع کنونیکال به موتور های جست و جو می گوید که یک محتوای خاص یا صفحه از سایت شما ممکن است بوسیله URL های مختلفی در دسترسی قرار بگیرند و می توانیم برای شما مثالی بزنیم. مثلا شما یک سایت برای فروش کفش دارید و دسته بندی های شما هم بر اساس رنگ ها می باشد. شما یک کفش با ترکیب رنگ قرمز و مشکی دارید که می خواهید این صفحه را هم در کتگوری قرمز و هم مشکی قرار بدهید. صفحه محصول شما یک صفحه است اما در URL های متفاوتی قرار می گیرد که یکی برای کتگوری مشکی و دیگری برای قرمز بوده است. شما با المان کنونیکال می توانید به گوگل بگویید که این URL برای هر کتگوری یکسان است.
اینطوری گوگل هم به اشتباه نمی افتد.
اهمیت canonical چیست؟
اینکه اهمیت “canonical چیست” را با تعریف آن شاید متوجه شده باشیم اما همچنان شاید حتی تعریف ساده این مفهوم هم برای ما گنگ بوده باشد. پس برای همین هم به سراغ 3 مورد از اهمیت های آن رفتیم که شما هم بهتر از قبل با کاربرد های این تگ در موقعیت های مختلف آشنا بشوید. پس بهتر است به سراغ این اهمیت ها برویم.
تعیین URL ای که باید در موتور های جست و جو نمایش داده شود
یک مورد از اهمیت canonical چیست؟ این تگ ها به شما کمک می کنند که مشخص کنید که کدام URL را می خواهید در نتایج جست و جو به مردم نشان بدهید. ممکن است که صفحه شما با URL های متفاوتی در دسترس باشند که هیچکدام از آن ها نیز به URL دلخواه شما ری دایرکت نشده باشند و شما هم نمی توانید حدس بزنید که با چند URL می شود به سایت دسترسی پیدا کرد. مسلما شما ترجیح می دهید که URL ای که می خواهید موتور های جست و جو با آن محتوای شما را نمایش بدهند این باشد:
https://www.fancytshirts.com/tshirts/blue/bluetshirt.html
و URL نامفهومی شبیه به این مورد را نمی خواهید:
https://fancytshirts.com/tshirts/sportswear?gclid=ABCD
با استفاده از تگ کنونیکال می توانید این موارد را برای موتور های جست و جو مشخص کنید.
ساده سازی ترک کردن متراژ های یک محصول/خدمات
زمانی که URL های مختلفی وجود دارند، به سختی می شود متراژ های مختلف را برای یک تکه از محتوای خاص تعیین کرد. خاصیت canonical چیست؟ کنونیکال می توانید کمک کند که شما موارد را ساده سازی کنید و آن ها را مرتب کنید. مخصوصا زمانی که شما می خواهید از عملکر یک صفحه یا محصول خودتان، گزارشی را برای کارفرمای خود ارسال کنید تا عملکرد آن صفحه برای او نیز روشن بشود.
محتوای کپی و مشابه را مشخص می کند
در اینجا خاصیت canonical چیست؟ URL های کنونیکال به موتور های جست و جو کمک می کنند که اطلاعات مرتبط با یک URL خاص (مانند لینک هایی که به آن داده شده است) را به یک URL تک و قدرتمند منقل کنند. همچنین اگر شما محتوای خودتان ر برای انتشار به دامنه های دیگر هم فرستاده باشید، با تگ کنونیکال می توانید مشخص کنید که کدام صفحه از محتوای کپی مرتبط با دامنه شما و کدام برای دامنه سایت دیگری است. به زبان ساده تر وجود محتوای کپی در سایت ها باعث نمی شوند که دیگر آسیبی به رتبه و ترافیک سایت شما وارد بشود و محتوای یکسان صفحات دیگر در موتور جست و جو با یکدیگر رقابت نمی کنند و ارزش آن ها به یک URL خاص منتقل می شود.
نباید های canonical چیست؟
حال که می دانیم canonical چیست احتمالا به خوبی متوجه شده ایم که چه تاثیر بالایی بر روی سئو سایت ما می گذارد. رتبه سایت م هم چیزی نیست که بتوانیم با آن شوخی کنیم و پایین آمدن آن برای ما چندان موضوع مهمی نباشد. این هم می تواند خوب و هم بد باشد اما قرار است در این مقاله به این بپردازیم که چگونه می توانیم بهترین استفاده ها را از کنونیکال کنیم تا بدی های آن کمتر از قبل نیز اثر خودشان را در سایت ما بگذارند.
از ریدایرکت 301 استفاده کنیم یا URL Cononical
قبلا گفته بودیم که ری دایرکت چیست و در آن ما ارزش یک URL را کاملا به URL دیگری انتقال می دهیم و زمانی که URL قبلی درخواست بشود، کاربر وارد URL جدید می شود. مسلما این روش از کنونیکال بهتر جواب می دهد و بهتر است که URL ها را به URL دلخواه خودمان از یک صفحه ری دایرکت کنیم. اما گاهی واقعا به دلایلی ما نمی توانیم URL را انجام بدهیم. برای همین هم Joost de Valk از سایت Yoast می گوید: اگر دلیل تکنیکی برای ری دایرکت نکردن وجود ندارد، شما همیشه باید از ری دایرکت استفاده کنید. اما به هر دلیل اگر نمی توانید URL ها را ری دایرکت کنید، آن موقع باید به سراغ Canonical بروید.
در نتیجه ری دایرکت به Canonical اولویت دارد و اول از همه باید امکان ری دایرکت را در نظر بگیریم و سپس به سراغ کنونیکال برویم.
گوگل را از خواند URL خاصی منع نکنید
می دانیم که شما با robot.txt می توانید به گوگل بگویید که کدام یک از صفحات شما را کراول و ایندکس کند و به کدام یک از URL های سایت شما اصلا کاری نداشته باشد. با این حال حالا که می دانیم canonical چیست شاید کمتر مجبور باشیم که چنین کاری را انجام بدهیم چون زمانی که بحث صفحات کپی پیش می آید دیگر استفاده از این روش ممکن است مشکل آفرین شود. به این خاطر که شما رسما دارید به گوگل می گویید که یکی از صفحات شما هیچ ارزشی ندارد و اصلا نباید در موتور های جست و جو نمایش داده شود که این موضوع می تواند به رتبه شما آسیب وارد کند. به جای آن شما می توانید برای صفحات کپی از کنونیکال استفاده کنید که این مشکل دیگر پیش نیاید.
ورژن کنونیکال نشده صفحات را پاک نکنید
حال که شما می دانید canonical چیست و از آن هم استفاده کردید دلیل نمی شود که نسخه کنونیکال نشده URL ها را حذف کنید. گاهی شما ممکن است بخواهید به منظور تمیز کردن سایت خودتان دست به چنین اقدامی بزنید که باور کنید این اقدام می تواند در آینده مشکلات بسیار زیادی را برای رتبه سایت شما درست کند. ممکن است صفحه مورد نظر لینک هایی به موارد خاصی داشته باشد که همان ها در رتبه سایت شما تاثیر گذار بوده اند که با پاک کردن صفحه شما به طور کامل اثر آن لینک ها را خنثی می کنید. پس نگران نسخه کنونیکال نشده URL ها نباشید و بگذارید که سر جای خودشان بمانند.
سخن پایانی
اینکه canonical چیست و تعریف کردن آن چندان ساده نبود درست است؟ سئو سایت همیشه پر از مفاهیم ساده و قابل تعریف نیست و در لایه های تکنیکال آن همیشه مفاهیم سخت تر و چالش برانگیز تری وجود دارد که ممکن است مجبور باشیم که در موارد مختلف با آن ها نیز برخورد هایی را داشته باشیم. اما شما حالا دیگر یکی از این موارد را می دانید و می توانید در سایت خودتان از آن استفاده کنید. ممنون که در این مقاله همراه ما بودید و امیدواریم که مورد توجه شما واقع شده باشد.
منبع: