هیچ اشکال ندارد! همه ما وقتی اولین بار در زبان فارسی با این کلمه مواجه می شویم ذهنمان به سمت “حق کپی برداری از یک اثر” می رود. همه ما اول نمی دانیم که به علاوه کپی رایت (Copyright) یک کلمه دیگر به نام کپی رایت ((Copywrite هم داریم. کلمه ای که به طور تصادفی در زبان فارسی نوشتارش یک شکل دارد و در زبان انگلیسی نوشتار آن کاملا فرق می کند. حال این کلمه جدید یعنی کپی رایتینگ چیست ؟ دقت کنید که از این به بعد در این مقاله هر جا شما “کپی رایتینگ” را دیدید، منظور، معنی آن در دنیای مارکتینگ و تبلیغات است و به آن “حق نشر” کاری نداریم. در این مقاله قرار است ببینیم که کپی رایتینگ چیست و زیر و بم آن را به شما نشان بدهیم. ممکن است شما هم به آن علاقه مند شوید. پس با ما در این مقاله همراه باشید.

کپی رایتینگ چیست

در اینجا می خواهیم به شما بگوییم که کپی رایتینگ چیست و قرار هم نیست قبل از تعریف کردن آن سراغ چیز دیگری برویم. کپی رایتینگ به فرایند نوشتن متون، عبارات و جملاتی گفته می شود که به منظور بازاریابی و تبلیغات نوشته می شوند و هدف آن ها برندسازی و فروش است همچنین در سئو سایت کاربرد دارند و با استفاده های اشتباه می توانند به شما آسیب بزنند. این متون به مردم این انگیزه را می دهند که حرکتی بکنند. محصولی را بخرند، روی لینکی کلیک کنند، پولی اهدا کنند یا برنامه ای برای خود ترتیب بدهند. به عبارت دیگر هر جمله ای که جنبه تبلیغاتی و داشته باشد و از ترکیبات پروموت کننده تشکیل شود می گویند “کپی” و نوشتن این جملات را کپی رایتینگ می گویند. شما با وجود اینکه نمی دانستید کپی رایتینگ چیست، امکان ندارد که جملات “کپی” (بگذارید دیگر این کلمه را در علامت نقل قول نگذاریم و بدانیم که منظور ما کپی کردن نیست) را ندیده باشید.

یک رانندگی در اتوبان های تهران می تواند چندین جملات کپی را روی بیلبورد ها و پل های هوایی به شما نشان دهد، یک گشت و گذار در اینترنت و سایت ها چندین جملات کپی را به شما نشان می دهد، تلوزیون را هم که روشن می کنید پیام های بازرگانی پر از این جملات کپی هستند و شما در روز فقط در صورتی می توانید جملات کپی را نبینید که نه از خانه بیرون بروید و نه حتی شبکه های اجتماعی خود را چک کنید. حال شما جملات کپی را می بینید و حالا هم می دانید که “Copywriting چیست” و چه چیزی آن ها را بوجود آورده است. اما کار ما اینجا صرفا تعریف یک مفهوم نیست و تا آن را آموزش ندهیم دست از سر شما برنمی داریم. پس در ادامه هم با ما همراه باشید، شاید همین مقاله قدم اول شما برای تبدیل شدن به یک کپی رایتر موفق است.

کپی رایتر کیست؟

احتمالا حالا که می دانید “کپی رایتینگ چیست” بتوانید حدس بزنید که کپی رایتر هم کیست. کپی رایتر یک نویسنده حرفه ای است که وظیفه دارد جملاتی بنویسد که به اهداف مارکتینگ و تبلیغات از آن ها استفاده می شود.

احتمالا درباره نویسنده ها افسانه های زیادی به گوشتان خورده است. یک سری می گویند که شما باید با استعداد نویسندگی به دنیا بیایید که تبدیل به کسی مثل آلبر کامو، ساموئل بکت، هانس کریستین اندرسن و دیگر نویسنده های بزرگ و نام آشنا بشوید. بعضی ها هم می گویند نویسندگی یک مهارت نیست و همه می توانند بنویسند. هیچکدام از این دو افسانه حداقل در رابطه با مبحث کپی رایتنیگ درست نیست. شما نه یک کپی رایتر زاده می شوید و نه بدون مهارت می توانید بفهمید که اصلا کپی رایتینگ چیست و بخواهید آن را انجام بدهید. کپی رایتر ها شاید به آن معنای عام نویسنده نباشند ولی نویسنده های حرفه ای هستند که بازی با کلمات را به خوبی بلد هستند.

احتمالا پیش خودتان بگویید اینطور که معلوم است نمی شود که کپی رایتینگ به عنوان یک شغل نگاه کرد و کسی به سراغ آن نمی رود. اشکال ندارد! پس این یک فرصت خوب برای شماست که این مهارت را بدست بیاورید و بازار را به دست بگیرید. نگران هم نباشید، کپی رایتر ها هم می توانند اختصاصا از کپی رایتینگ درآمد بسیاری کسب بکنند و هم می توانند به سراغ دیگر بخش های بازاریابی، خصوصا تولید محتوا بروند. به هر حال مهم این است که کپی رایتر یک فرد موفق است که یک مهارت، از دیگران بیشتر بلد است.

موارد استفاده از کپی رایتینگ چیست ؟

جایگاه استفاده از کپی رایتینگ چیست ؟ باور کنید که همه کسب و کار ها تقریبا از این مورد استفاده می کنند. بدون کپی رایتر ها کسب و کار ها نمی توانند پیام خودشان را به مخاطبان برسانند و بازار خودشان را گسترس بدهند. حال فرقی نمی کند که این کسب و کار در قالب یک سایت باشد، سازمان باشد، ارائه دهنده خدمات باشد و یا اینکه یک فروشگاه باشد. همه این موارد به کپی رایتر ها نیاز دارند. بیایید چند مثال جالب برایتان از کپی هایی بزنیم که هم باعث شده اند اسم برند های مربوطه شان در ذهن ما ماندگار شود و هم اینکه آنقدر در ذهن ما مانده اند که باید به کپی رایترشان یک “آفرین” بگوییم و او را سرمشق قرار بدهیم.

اولین مورد مربوط به همراه اول و شعار معروف آن یعنی “هیچکس تنها نیست” می باشد. این شعار را چه کسی برای آن ها گفته است؟ مهم نیست! هر کسی بوده باید به او دست مریزاد گفت که یک کپی عالی نوشته است و احتمالا یک کپی رایتر عالی بوده است.

از دیگر کپی های به یاد ماندنی می توانیم به بانک ملی و “هر جا سخن از اعتماد است، نام بانک ملی ایران می درخشد” اشاره کنیم. کپی جالبی که هم پیام و هدف برند را می رساند و هم انقدر آهنگین است که به راحتی در ذهن ما جا خوش می کند.

یکم هم به خارج از مرز های کشورمان برویم و به “Just do it!” از برند Nike اشاره کنیم که پیام آن هم سر راست است و هم کوتاه و هم احتمالا کسب درآمد عالی ای برای کپی رایترش داشته. سر راست ترین جمله انگیزشی دنیا که می گوید “فقط انجامش بده” و هم پیام جالبی به همراه داشته و هم کلی آدم با آن شوخی کرده اند.

فرق بین کانتنت رایتینگ و کپی رایتینگ چیست ؟

این دو مفهوم هر دو در دیجیتال مارکتینگ مطرح می شوند اما واقعا فرق کانتنت رایتینگ یا همان تولید محتوا با کپی رایتینگ چیست؟ اولا که این دو مفهوم، کاملا جدا از یکدیگر هستند. کپی رایتینگ می تواند به نوعی تولید محتوا نویسی باشد (چون هر چیزی می تواند یک محتوا باشد و هر مطلبی که در دنیای دیجیتال تولید می شود، تولید محتوا روی آن انجام گرفته است) اما محتوا نویسی بیشتر به نوشتن مطالب آموزشی و اطلاعاتی اشاره دارد. مثلا پست های بلاگ، صفحه مقالات یا محصولات را می توانیم از نمونه محتوا نویسی بدانیم. همین مقاله ای که شما در حال خواندن آن هستید مسلما تولید محتوا شده است و نوشتن آن را محتوا نویسی می گویند. در حالی که کپی رایتینگ هم معمولا کوتاه تر است و حالتی تبلیغاتی و شعار گونه دارد.

کپی رایتینگ معمولا شما را دعوت به انجام کاری می کند و یا به شما انگیزه می دهد که از کالا و خدمات کسب و کار مورد نظر استفاده کنید. اما محتوا نویسی حتی اگر به طور غیر مستقیم هم این کار را انجام دهد، هدفش چیزی جز آموزش و دادن اطلاعات نیست.

با این حال باز هم نمی شود کپی رایتینگ را محتوا ندانست و نوشتن آن را محتوا نویسی خطاب نکرد. هرچند که این مفهوم نام خودش را دارد و بد نیست که آن را با نام خودش صدا کنیم. یا شاید بتوانیم بگوییم هر کپی رایتینگی محتوا نویسی است اما هر محتوا نویسی ای کپی رایتینگ نیست و کمی از منطق و عموم و خصوص مطلق نیز کمک بگیریم.

فرق بین کانتنت رایتینگ و کپی رایتینگ چیست ؟

یک کپی رایتر خوب چه ویژگی هایی دارد و چگونه کپی رایتینگ انجام دهیم؟

حالا که می دانید کپی رایتینگ چیست شاید بخواهید از آن استفاده کنید یا شاید هم بخواهید خودتان یک کپی رایتر شوید. یک کپی رایتر خوب هم اطلاعات عمومی بالایی دارد، هم زیرک و ریزبین است و همم اینکه به شدت خلاق است. خلاقیت شاید مهمترین چیزی باشد که کپی رایتینگ به آن نیاز داشته باشد. یک کپی رایتر وقتی می خواهد یک کپی برای یک برند بنویسد، اول از همه نقاط قوت آن برند را بررسی می کند، هدف آن برند را آنالیز می کند، با محصول و خدمات برند مورد نظر آشنا می شود و با مدیران آن برند کمی گفت و گو می کند. سپس ایده هایش را مرور می کند و چند مورد را انتخاب می کند. از بین آن ها بهترین ها را انتخاب می کند و المان های خوب آن ها را با هم ترکیب می کند و کپی را خلق می کند.

یک کپی خوب، باید مخاطب را به حرکت وا دارد، چیزی را در ذهن او روشن کند و شناختی را در او ایجاد کند. یک کپی خوب باید نماینده تمام و کمال برند و کسب و کار باشد و آن المان های کلیدی برند را در خود جای بدهد. یک خواهش هم از شما داریم و آن هم این است که یک کپی خوب قرار نیست کلیشه ای باشد و موفقیت های قبلی را تکرار کند. یک کپی خوب شبیه به کپی خوب دیگر نیست و نباید کپی ها را از هم “کپی” کنیم.

سخن پایانی

حالا که می دانیم کپی رایتینگ چیست چند اتفاق جالب خواهد افتاد. اول اینکه از این به بعد دقیق تر به شعار و کپی های برند ها دقت می کنیم، خودمان به فکر یک کپی برای برند خود می افتیم و شاید هم بخواهیم که کپی بنویسیم. هر کدام از این سه اتفاق که افتاده باشد، یعنی ما توانسته ایم به هدف خود برسیم و در نهایت هم از شما ممنون باشیم که تا پایان این مقاله همراه ما بودید. امیدواریم که از این مقاله لذت برده باشید و ابهامی درباره کپی رایتینگ در ذهن شما باقی نمانده باشد.

منبع:

Awai

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *