وقتی یک سایت طراحی اش به پایان می رسد، موضوع سئو سایت به میان می آید، اموری که ما انجام می دهیم تا سایت ما در گوگل و دیگر موتور های جست و جو رتبه های بالا را کسب کند. اما موضوع اینجاست که بعضی وقت ها ما اصلا نمی دانیم که سایتمان دقیقا چه مشکلی دارد که باید رفع شود. در واقع نیاز داریم که ابزار یا کسی به ما بگوید که دقیقا مشکل چیست تا برای رفع آن اقدام کنیم. برای همین آشنایی با google lighthouse لازم است. چه کسی بهتر خود گوگل و چه ابزاری بهتر از ابزار مخصوص گوگل که به ما بگوید مشکل سایت ما دقیقا چیست که رتبه های بالا ر دریافت نمی کند. پس در این مقاله به سراغ Google Lighthouse آمده ایم و قصد داریم که با آن به طور کامل آشنا بشویم. پس در این مقاله ما را همراهی کنید.

آشنایی با google lighthouse

تصور کنید که بتوانید بنیان و اساس سئو سایت خودتان را از دیدگاه گوگل ببینید. شما تمامی امور و فعالیت های سئو سایت را دارید برای رضایت گوگل (و البته رضایت مخاطب به طور غیر مستقیم) انجام می دهید. آشنایی با google lighthouse کاری می کند که خود گوگل به روند سئو سایت شما نظارت داشته باشد. درسته که گوگل لایت هاوس باز هم همه چیز را به شما نمی گوید اما حداقل جزئیات بیشتری نسبت به Google Search Console در اختیار شما قرار می دهد. هرچقدر هم الگوریتم های گوگل برای همه ما پنهان باشد، Google Lighthouse آنقدری اطلاعات به ما می دهد که بتوانیم ساختار سایت خودمان را تا حد زیادی بهبود ببخشیم. اما این همه چیز نیست و هنوز تا “معرفی google lighthouse” به طور کامل خیلی فاصله داریم. در ادامه این مقاله دقیق تر به این موضوع خواهیم پرداخت.

Google Lighthouse چیست؟

در باب آشنایی با google lighthouse باید بگوییم که این برنامه، ابزاری رایگان است که بوسیله آن گوگل آمار و ارقام قدرتمندی را برای پیشرفت سایت ما به ما می دهد. با درخواست کردن یک گزارش لایت هاوس، شما می توانید ببینید که صفحه وب شما از نظر تجربه کاربری چه ویژگی هایی دارد و حتی یک سری راهنمایی ها برای بهتر کردن عملکرد صفحه خودتان بدست بیاورید. همانطور هم که می دانید گوگل به تازگی تمرکزش را روی تجربه کاربری گذاشته است و برای همین هم Core Web Vitals را ارائه داده است که قبلا درباره آن صحبت کرده ایم. المان هایی که تجربه کاربری در صفحه شما را در سه مقیاس CLS، FID و LCP بررسی می کند.

با توجه به اینکه Google Lighthouse در 4 زمینه عملکرد (Performance)، قابلیت دسترسی (Accessibility) ، بهترین امکانات (Best Practices) و بهینه سازی برای موتور جست و جو (SEO) سایت را بررسی می کند، می توانید به این پاسخ ساده برسید که گوگل سایت شما را چگونه می بیند و شما در هر زمینه، چه مواردی را باید رعایت کنید که گوگل از شما رضایت داشته باشد.

Google Lighthouse چگونه کار می کند؟

احتمالا تا به حال شده است که صفحه خودتان را در در مرورگر بارگذاری کنید و حس خوبی از سرعت آن به شما دست بدهد. آشنایی با google lighthouse به شما نشان می دهد که گاهی این حس خوب واقعا بیهوده است و اصلا آنطوری که سایت برای شما بارگذاری می شود، برای کاربران دیگر و حتی خود گوگل اینطور نیست. به این خاطر که افراد مختلف، به صورت های مختلفی سایت ها را باز می کنند. مثلا بارگذاری سایت Amazon شاید از آمریکا با مرورگر فایرفاکس دسکتاپ یک طوری باشد و بارگذاری همان صفحه سایت Amazon با مرورگر کروم گوشی با حالت دیگری انجام شود.

یک مثال برای اینکه بفهمیم گوگل این موضوع را هم در نظر می گیرد این است که گوگل درباره ترافیک ورودی سایت ها از طریق دستگاه های گوشی موبایل خبر دارد و می داند که چقدر مخاطبانی که از این طریق وارد سایت می شوند زیاد هستند. این موضوع را هم می داند که همه مخاطبان به اینترنت های پر سرعت 4G و 5G دسترسی ندارند. پس گوگل به سایت شما با یک کانکشن 3G سر می زند و انتظار دارد که عملکرد سایت شما برای این نوع کانکشن ها بهینه سازی شده باشد.

چرا گوگل این کار را می کند؟ چون می داند اگر عملکرد سایت شما در برابر این کانکشن درست باشد، دیگر مسلما در برابر 4G و 5G هم درست خواهد بود. مثال همان ضرب المثل که می گوید، چون 100 هست، 90 هم پیش ماست. گوگل سعی می کند سایت شما را از دید یک مخاطب کاملا عادی نگاه کند و اولویت را رضایت او قرار بدهد.

google lighthouse چگونه کار می کند

تفاوت Google Page Speed با Google lighthouse چیست؟

در معرفی google lighthouse باید به این نکته توجه کنیم که ممکن است آن را با Google Page Speed اشتباه بگیریم. این اشتباه گرفتن ما به هیچ عنوان تقصیر خودمان نیست و خیلی هم اشتباه نیست. گوگل پیج اسپید در واقع همان بخش Performance از Google Lighthouse است. همان مواردی که Google Lighthouse در بخش Performance بررسی می کند، از آن جدا شده و تبدیل به Google Page Speed شده است و این کار به این منظور انجام شده است که صاحبان سایتی که می خواهند تمرکز کاملشان را روی سرعت سایت بگذارند، بتوانند ابزار مخصوص این کار را داشته باشند.

هردو این موارد قبلا سرعت سایت را در یک دسته قرار می دادند و تمامی نکات مرتبط با سرعت را محدود به یک بخش می کردند. حال دیگر با ارائه Core Web Vitals این موضوع فرق کرده است و Google Lighthouse تمرکز کامل را برای عملکرد سایت، روی این مورد قرار داده است. حال بد نیست که با اینکه قبلا چند جا درباره Core Web Vitals صحبت کردیم، باز هم اشاره کوچکی به آن داشته باشیم. البته منظور ما از کوچک این نیست که قرار است خیلی خلاصه درباره آن ها توضیح دهیم، اما موارد Core Web Vitals هر کدام یک مقاله جداگانه می طلبند و دو پاراگراف درباره آن ها، چیزی به جز یک توضیح کوچک نیست.

نقش Core Web Vitals در گوگل لایت هاوس

تقریبا می توان گفت در بخش Performance از Google Lighthouse، نود درصد آمار و ارقام به Core Web Vitals اشاره دارند. این فاکتور رتبه بندی که در اوایل سال 2021 به رسمیت شناخته شد و به طور رسمی به عنوان شاخص رتبه بندی مطرح شد، در حال حاضر بخش بزرگی از Google Lighthouse را تشکیل می دهد. به طوری که اولین چیزی که شما با آن مواجه می شوید همین Core Web Vitals است و معمولا هم همین موارد هستند که در سایت های ایرانی بسیار مشکل دارند. کم ممکن است در یک صفحه پر محتوای سایت ایرانی شما بتوانید Core Web Vitals عالی پیدا کنید به این خاطر که انگار هنوز هم تمرکز ها به طور کامل روی این فاکتور گذاشته نشده است.

این موارد به سه بخش اصلی تقسیم می شوند که یکی از آن ها LCP است که روی بارگذاری سایت تمرکز می کند. دیگری FID است که روی تعاملات با سایت تمرکز دارد و سومی هم CLS است که تمرکز آن روی پیداری ظاهری سایت شما می باشد.  بهتر است دقیق تر هر کدام از این موارد مورد بررسی قرار بگیرند. حال که می خواهید “آشنایی با google lighthouse” به طور کامل برای شما میسر شود بهتر است این موارد را هم مورد بررسی قرار بدهید.

نقش Core Web Vitals در گوگل لایت هاوس

Largest Contentful Paint (LCP)

به عنوان یک کاربر شما نیازی ندارید که همان اول کل صفحه برایتان بارگذاری شود. مهم این است که اولین و در عین حال بزرگترین محتوای معنا دار صفحه سایت که همان LCP است بارگذاری شود. اینکه چقدر طول می کشد که این محتوا بارگذاری شود کاملا روی بارگذاری سایت شما نیز تاثیر گذار است. اگر بارگذاری این محتوا خیلی طول بکشد ممکن است کاربر خشمگین شود و سایت شما را ترک کند و در نتیجه بانس ریت را بالا ببرد. برای همین هم همیشه باید سعی کنیم در بالای Fold صفحه (زمانی که صفحه هنوز به پایین اسکرول نشده) یک محتوای جذاب و گیرا و البته کم حجم قرار بدهیم تا کاربر هنوز از در به داخل نیامده، ما را رها نکند.

First Input Delay (FID)

این یکی متراژ در آشنایی با google lighthouse کاملا روی تعامل کاربر در سایت ما اثر می گذارد. تصور کنید که کاربر روی یک لینک کلیک کند و هیچ اتفاقی نیفتد. در واقع قرار است که این اتفاق بیفتد اما هنوز عملکرد لینک مورد نظر بارگذاری نشده است و کاربر نمی تواند به هدفش که کلیک روی لینک است برسد. پس FID در واقع دارد مدت زمانی که طول می کشد کاربر بتواند با سایت اولین تعامل را برقرار کند را مورد بررسی قرار می دهد. حواستان به این گزینه هم باشد که کندی آن می تواند باز هم کاربر را خشمگین کند.

Cumulative Layout Shift

این موضوع در نسخه های موبایلی سایت ها خیلی خودش را نشان می دهد. زمانی که شما می خواهید روی یک عملکرد در سایت کلیک کنید و یک آن می بینید که بدون اطلاع و خواست شما، عملکرد مورد نظر جا به جا می شود و شما به اشتباه روی چیز دیگری کلیک کرده اید. تصور کنید کاربر چقدر از این موضوع ناراحت می شود. پس باید حتما CLS را به درستی رعایت کنید که رابط کاربری سایت شما یک ثبات درستی داشته باشد تا تکلیف کاربر با صفحه مشخص باشد.

سخن پایانی

می بینید که خود گوگل هم تمایل دارد که حداقل شما پایه و اساس سایت خودتان را به درستی بچینید. پس این ابزار های عالی و کاربردی را برای شما ارائه می دهد که از آن ها استفاده کنید. آشنایی با google lighthouse می تواند در های بیشتری را برای بهبود عملکرد و سئو سایت برای شما باز کند. حتما افزونه google lighthouse را روی گوگل کروم خود نصب کنید یا از web.dev کمک بگیرید تا بتوانید آن را در مرورگر خود به اجرا دربیاورید. فقط کافیست که در گوگل Google Lighthouse را جست و جو کنید. ممنون که همراه ما بودید.

منبع:

Neilpatel

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *