یک جمله معروف هست که می گویند “Knowledge is Power” به این معنی که “دانش، قدرت است” و درستی این جمله هم کاملا مشهود است. هرچقدر اطلاعات ما بیشتر باشد و هرچقدر تلاش کنیم بیشتر بفهمیم، می توانیم قدرتمند تر شویم. در رابطه با سئو هم همین است. ما هرچقدر اطلاعات بیشتری در رابطه با کاری که داریم انجام می دهیم بیشتر باشد، احتمال خطا کمتر می شود. پس ما نیاز به بررسی و آنالیز سئو داریم. آنالیز سئو چیست؟ در این مقاله می خواهیم به یکی از مهمترین موضوعات در بحث سئو سایت بپردازیم و قصد داریم که ببینیم مفهوم آنالیز سئو چیست و خیلی بیشتر از آنچه که قبلا گفتیم به آن بپردازیم. درست است که آنالیز، جزوی از امور سئو سایت محسوب می شود، اما نمی توان گفت آنالیز کردن همان سئو کردن است. همراه ما باشید تا بیشتر متوجه این موضوع شویم.

آنالیز سئو چیست

قبل از اینکه وارد مؤلفه های آنالیز سئو بشویم، لازم است که به شما بگوییم آنالیز سئو چیست و به چه اموری گفته می شود. آنالیز سئو یا SEO Analysis که به آن SEO Audit هم می گویند شبیه به یک گزارش وضعیت است. در واقع این آنالیز به ما کمک می کند که درستی یا نادرستی استراتژی سئو خودمان را متوجه شویم. هرچند که موضوع به همین جا هم ختم نمی شود. در واقع فهمیدن اینکه آنالیز سئو چیست به توضیح مؤلفه های آن نیز بستگی دارد. اینکه این آنالیز ها به ما کمک می کنند ببینیم ترافیک سایت ما از کجاست، استراتژی محتوایمان باید به چه شکل باشد، رقبایمان چه کاری انجام می دهند و اینکه سئو On-page، Off-page و تکنیکال ما دقیقا به چه صورتی عمل می کنند. بررسی تمامی این موارد در آخر به آنالیز سئو ختم می شود ولی سوال اینجاست که چگونه؟

برای تمامی این مواردی که گفتیم ابزار های خاصی وجود دارند که به آن ها ابزار های آنالیز سئو می گویند. خیلی از این ابزار ها توسط آژانس های دیجیتال مارکتینگ معتبر توسعه یافته اند و یک سری از آن ها را نیز خود موتور های جست و جو مانند گوگل در اختیار ما قرار داده اند. هدف این ابزار ها آنالیز سئو در مقیاس های مختلف از جمله ترافیک، سرعت، عملکرد، محتوا و … می باشد که در این مقاله به یک سری از این ابزار ها خواهیم پرداخت. اما قبل از هرچیز، لازم است که فاکتور ها و مولفه های آنالیز سئو را به شما معرفی کنیم و درباره آن ها صحبت کنیم. پس در ادامه همراه ما باشید تا این فاکتور های مهم را به شما معرفی کنیم و درباره آن ها اطلاعات لازم را به شما بدهیم. اینطوری می فهمیم که آنالیز سئو چیست.

مولفه های آنالیز سئو چیست ؟ روی چه مواردی باید تمرکز کنیم ؟

بررسی های ترافیک

اگر می خواهید بدانید نقطه شروع “آنالیز سئو چیست” باید به شما بگوییم که این آنالیز نقطه شروع ندارد. اما چون می خواهیم بدانیم کاربر دقیقا چگونه وارد سایت ما می شود و بهترین راه ورود چیست، باید اول از همه از آنالیز ترافیک شروع کنیم. ترافیک هم همانطور که می دانید در دنیای وب به معنی ورود و خروج کاربران و به طور کلی رفت و آمد آن ها در سایت ها می باشد. شما در این بخش باید ترافیک ارگانیک، ریفرال (برگشتی)، شبکه های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، جست و جو های پولی (مانند گوگل ادز)، ترافیک مستقیم یا پولی شبکه اجتماعی و هر کانال رفت و آمدی دیگر را چک کنید. این موضوع می تواند باعث شود که شما متوجه شوید از کدام کانال ها ورودی بیشتری دارید تا روی آن ها تمرکز کنید و همچنین ایرادات کانال هایی که از آن ها ورودی ندارید را برطرف کنید.

یکی از بهترین ابزار ها برای این بخش از آنالیز سئو مسلما Google Analytics است. یکی از بهترین ابزار های آنالیزی ترافیک و کاربر که هر اطلاعاتی که شما در رابطه با ترافیک، ویژگی های کاربران، ورودی ها و خروجی ها، زمان صرف شده در سایت شما و غیره بخواهید را به شما می دهد. پس اگر هنوز سایت خودتان را به این ابزار گوگل متصل نکرده اید، وقت آن رسیده است که حتما این کار را انجام بدهید.

آنالیز استراتژی محتوایی

در این نقطه برای اینکه ببینید از نظر استراتژی محتوا آنالیز سئو چیست و چه کاری باید انجام بدهید، باید این سوال ها را از خودتان بپرسید:

-روش تبدیل مخاطب به مشتری ما چگونه است؟

-آیا ما با محتوای خودمان کاربر را مجاب می کنیم که با ما تماس بگیرد؟

-آیا جای خالی محتوایی در سایت حس می شود؟ آیا باید به موضوعات جدید بپردازیم؟

پاسخ به این سوال ها می تواند شروعی بر استراتژی محتوای شما باشد و در نهایت به تهیه یک تقویم محتوایی منتهی شود. شما باید به دنبال محتوا هایی باشید که می توانید با آن ها رتبه خوبی دریافت کنید اما هنوز به سراغ آن ها نرفته اید. سعی کنید حتما نگاهی به محتواهای خودتان بیندازید و ببینید که آیا اگر شما جای مخاطب بودید، محتوای خودتان برای شما ارزش داشت؟ آیا پاسخ مخاطب را می دهد؟ آیا مخاطب بعد از خواندن محتوای شما دیگر نیازی نیست صفحه دیگری را باز کند و دوباره دنبال همان موضوع باشد؟ پس بعد از این بررسی ها بهتر است که جای خالی محتوا های مناسب را پر کنید و سایت خودتان را سرشار از پاسخ های درست به سوالات مخاطبان کنید.

مولفه های آنالیز سئو چیست؟

آنالیز عبارات کلیدی

این مورد با مورد قبلی فاکتور های آنالیز سئو چیست کاملا در ارتباط است. اصلا به همین خاطر هم بود که ما در مورد قبلی ابزاری را معرفی نکردیم. چون در این بخش می خواهیم به سراغ ابزار مناسب هم برویم. اول از همه شما باید نگاه کنید و بررسی کنید که جای کدام عبارت کلیدی مربوط به کسب و کارتان در سایت خالی است. بعد از آن شما باید به دنبال تولید محتوا برای عبارت کلیدی مورد نظر بروید. چون به هر حال مخاطبان شما و کاربران موتور جست و جو قرار است که کلمه مورد نظر را جست و جو کنند و اگر شما محتوایی در این رابطه نداشته باشید، آن ها به سایت شما نمی رسند و شما کلی مشتری را از دست خواهید دارد.

پس برای آنالیز سئو مرتبط با عبارات کلیدی، لازم است که به سراغ یک سری از ابزار های جالب آنالیزی بروید. برای پیدا کردن کلمات کلیدی می توانید از Google Ads و Keyword Planner کمک بگیرید و برای آنالیز آن ها نیز همان Keyword Planner و MOZ نیز به کمک شما می آیند. ابزار هایی که در آنالیز سئو به شما می گویند که چه کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کار شما ارزش تولید محتوا دارند، درجه سختی سئویی آن ها چقدر است و در نهایت اینکه میزان سرچ آن ها توسط کاربران چقدر می باشد. تمامی این آنالیز ها می توانند به پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب کمک کنند.

آنالیز رقبا

اصلا وقتی سوال آنالیز سئو چیست مطرح می شود، نمی شود که ما فقط به فکر آنالیز خودمان باشیم. کسی می تواند در رقابت موفق باشد که رقیب خودش را به خوبی بشناسد و از نقاط قوت و ضعف او با خبر باشد. در این بخش از آنالیز سئو شما باید کاملا حساب شده و دقیق درباره رقبای خودتان تحقیق کنید و همواره این سوال ها را نیز از خودتان بپرسید:

-رقبای من چه کسانی هستند؟ کدام برند ها رقیب اصلی من هستند؟

-آیا آن ها روی مواردی هدف گذاری می کنند که می توانند هدف من نیز باشند؟

-موقعیت کمپانی آن ها چگونه است؟ چگونه می توانم موقعیت بالاتری نسبت به آن ها داشته باشم؟

هرچیزی که شما در رابطه با رقیب خودتان یاد بگیرید، برای آنالیز رقبای شما مهم است. اینطور نیست که شما حتما تمام استراتژی ها و امور خودتان را بر پایه رقبا بچینید، خیر، شما قرار است از نقاط قوت و ضعف رقیب با خبر بشوید. از نقاط قوت آن ها الهام بگیرید و از نقاط ضعف آن ها نیز درس عبرت بگیرید و آن ها را تکرار نکنید. اینگونه می شود که به احتمال زیاد، شما از رقیبتان جلو خواهید زد و رتبه بهتری دریافت خواهید کرد.

یکی از بهترین ابزار های آنالیز رقبا هم SEMrush می باشد که این ابزار، به خوبی شما را با رقبایتان مقایسه می کند و اطلاعات زیادی در رابطه با آن ها به شما می دهد که بتوانید از این اطلاعات به نفع خودتان استفاده کنید.

آنالیز On-page

اگر بخواهیم بگوییم یکی از معمول ترین فاکتور های آنالیز سئو چیست ، در آخر به آنالیز On-page می رسیم. بیشتر سئو کار های مبتدی، اول از همه از این آنالیز شروع می کنند و بعد ها به سراغ دیگر آنالیز ها می روند. در این آنالیز ما عملکرد کلمه کلیدی در صفحه را مشاهده می کنیم، تعداد لینک های داخل صفحه را بررسی می کنیم، درست بودن و نادرستی تگ های عنوان یا هدینگ را متوجه می شویم، درستی HTML و CSS را بررسی می کنیم و خلاصه تمرکز اصلی ما، کاملا روی خود صفحه می باشد. برای آنالیز سئو On-page بهتر است فقط به چشمانمان اعتماد نکنیم و به سراغ یک سری از ابزار ها نیز برویم. ابزار هایی مانند Yoast SEO که از نظر محتوایی سئو را آنالیز می کند و SEO Quack که تمامی اطلاعات On-Page لازم را به ما می دهد.

آنالیز سئو Off-Page

حال که می دانید آنالیز سئو چیست ، احتمالا باید متوجه شده باشید که سئو فقط محدود به داخل سایت نمی شود. شما حتما باید سئو آف پیج خودتان را هم در بیرون از سایت شما جریان دارد پیگیر باشید. اینکه چه سایت هایی به شما لینک داده اند، اعتبار این سایت ها چقدر است، آیا لینک های اسپمی به شما داده شده است، استراتژی بک لینک سازی ما چگونه است و خلاصه هرچیزی که خارج از سایت ما در جریان است باید بررسی شود. برای اینکه اعتبار صفحاتی که به شما بک لینک می دهند را چک کنید می توانید از ابزار MOZ استفاده کنید که حتی نسخه رایگان آن هم اطلاعات لازم را به شما می دهد و برای بررسی لینک های خارجی نیز بهترین ابزار آنالیزی، Ahref می باشد که هر اطلاعاتی در رابطه با لینک هایتان لازم دارید را به شما می دهد.

آنالیز موارد فنی و تکنیکال

این مورد به تازگی بسیار مهم شده است و بد نیست که تمرکز لازم روی آن اعمال بشود. یکی از مهمترین موارد آنالیز سئو، سئو تکنیکال است که به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. شما باید در این مورد حتما تجربه کاربری سایت خودتان را چک کنید، سرعت سایت را آنالیز کنید، از عملکرد های اسکریپت هایتان با خبر باشید، ارور های امنیتی سایت خودتان را بررسی کنید و خلاصه اینکه تمام تلاشتان را بکنید که یک سایت سلامت و درست و حسابی داشته باشید.

همچنین یکی از مهمترین مواردی که باید آن را در این بخش آنالیز کنید، ریسپانسیو بودن سایت شماست. اینکه ببینید سایت شما در دستگاه های مختلف چه عملکردی دارد و اینکه در گوشی های موبایل هم همان عملکرد خوبی را داشته باشد که در دسکتاپ دارد.

از ابزار های بررسی سئو تکنیکال می توان به معروف ترین و ساده ترین آن ها یعنی Google Search Console اشاره کرد که انواع و اقسام ارور های سایت شما را به شما گزارش می دهد. دیگر ابزاری که هم موارد تکنیکال و هم On-Page را بررسی می کند Google Lighthouse است که تمرکز آن روی سرعت و همچنین Core Web Vitals می باشد. از ابزار های متمرکز بر سرعت نیز می توان Gtmetrix را نیز نام برد که به بهبود سرعت سایت شما کمک بسیاری می کند.

سخن پایانی

در این مقاله تلاش شد که به زبان ساده به شما بگوییم آنالیز سئو چیست و درباره فاکتور های آن نیز صحبت کنیم. همیشه یادتان باشد که سئو سایت بدون آنالیز و بررسی درست آن ممکن نمی باشد و شما باید برای انجام امور سئو، حتما آنالیز ها و بررسی های لازم را روی مولفه های مختلف انجام بدهید. امیدواریم که توانسته باشیم در این راه به شما کمک کنیم. ممنون که در این مقاله همراه ما بودید.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *