در سئو سایت گاهی اوقات فاکتور هایی است که شاید خود گوگل، تاثیر مستقیم آن ها را در بهینه سازی سایت انکار کند، اما همه ما دیگر گوگل را شناخته ایم، گوگل بند را درباره نوع Index خودش آب نمی دهد. این موضوع نباید باعث شود که ما به سراغ یک سری حدس و گمان برای فاکتور های سئو برویم. ما با شناخت یک سری مفاهیم، می توانیم فاکتور های منطقی سئو را تقریبا بشناسیم. یکی از این فاکتور ها بهینه سازی URL است که در این مقاله می خواهیم درباره آن صحبت کنیم. اصلا امکان ندارد که ندانید URL چیست اما برای کسانی که ممکن است ندانند، باید بگوییم URL همان آدرس صفحه ماست که دنیای وب، صفحه ما را به آن آدرس می شناسد که در نوار جست و جوی مرورگر هم نمایش داده می شود. مقدمه دیگر بس است، برویم سر اصل مطلب که صحبت زیاد است.
دنیای وب و تمامی مفاهیم غیر انسان آن، صفحه سایت ما را با URL آن می شناسند. وقتی می گوییم مفاهیم غیر انسان، مسلما این مورد، ربات های گوگل و به طور کلی موتور های جست و جو را نیز شامل می شود. وقتی این ربات ها، به اولین چیزی که نگاه می کنند URL صفحه ماست، آیا منطقی است که بهینه سازی URL را یکی از اصلی ترین فاکتور های سئو سایت بدانیم؟ پاسخ به این سوال هم بله و هم خیر است. URL Optimization یا همان بهینه سازی کردن آدرس صفحه، به هیچ عنوان جزو “اصلی ترین” فاکتور های سئو سایت نیست. اما چون به هر حال URL برای ربات های گوگل مهم است، می شود حدس زد که بهینه سازی آن می تواند تاثیرات غیر مستقیم و شاید حتی مستقیمی روی سئو سایت ما بگذارد. به هر حال “بهینه سازی” هر چیزی، هیچ ضرری ندارد.
اما زمانی که می خواهیم درباره بهینه سازی URL صحبت کنیم، قرار نیست درباره مسائل پیچیده ای حرف بزنیم. شاید شما با دیدن عبارت URL و بهینه سازی آن خیال کنید که قرار است کدنویسی خاصی انجام بشود یا قرار است مثل این هکرا، یک هودی مشکی بپوشیم و خیلی با تمرکز بیفتیم به جان URL بیچاره که خیر، اصلا از این خبرا نیست! کار هایی که در بهینه سازی URL انجام می شود همان اندازه برای یک برنامه نویس آسان است که برای یک محتوا نویس و سئو کار هم هست. اما به هر حال برای این بهینه سازی اول از همه باید یک سری مفاهیم را بشناسیم، دوم اینکه نباید URL خودمان را به امان خدا رها کنیم و بگوییم سر URL هر چه پیش آید خوش آید، بحث ما، سر آن چیزی است که دنیای وب، صفحه ما را قبل از عنوان، به آن می شناسد.
قبل از اینکه بخواهیم به سراغ نکات “بهینه سازی URL” برویم، بیایید یک نگاهی به ساختار URL بیندازیم. یک لحظه به این URL که اتفاقا اصلی ترین منبع ما برای این مقاله است دقت کنید:
https://blog.hubspot.com/marketing/how-to-optimize-urls-for-search
حال بیایید در این مثال، ساختار URL را بشکافیم و ببینیم که یک URL از چه بخش هایی تشکیل شده است. اولین بخش Protocol یا پروتکل است که همان https می باشد که می تواند گاهی http هم باشد، دومین بهش Subdomain یا دامنه فرعی است که blog. است که نشان می دهد این دامنه با اینکه از دامنه اصلی جداست اما جزوی از همان سایت است، سومین بخش Domain یا دامنه است که hubspot.com می باشد که همان دامنه اصلی سایت است و بخش چهارم Subdirectory یا کتگوری صفحه است که Marketing می باشد و کتگوری محتوا را به ما نشان می دهد.
اما ما با بخش پنجم یعنی how-to-optimize-urls-for-search کار داریم که همان URL Slug یا به اختصار Slug ما است. Slug در فارسی به طرز عجیبی “نامک” ترجمه شده است که اولا نه ترجمه خود کلمست و نه اصلا ترجمه درستی است. شما به این بخش از URL همان اسلاگ بگویید هم کفایت می کند و الکی خودتان در درگیر معادل فارسی نکنید. اسلاگ در واقع آن بخش از URL است آدرس یک صفحه خاص از سایت را به ما نشان می دهد. این اسلاگ همیشه در آخر URL نمایش داده می شود. در این مقاله بهینه سازی URL ما اختصاصا با این Slug کار داریم و نکاتی که قرار است به شما بگوییم، همگی قرار است روی اسلاگ URL اعمال بشود. آن بخش از URL شما که قرار است به موتور های جست و جو، تا حدودی بگوید که چه چیزی در انتظارشان است و صفحه درباره چیست.
قبل از اینکه به سراغ این روش ها برویم باز هم باید تاکید کنیم که ما قرار نیست با انجام این کار ها، رتبه سایتمان را تا حد زیادی بالا ببریم. اینکه این روش ها در رتبه بندی سایت شما موثر است کاملا در حاله ای از ابهام است و هیچکس تا به حال چیزی درباره آن نگفته است. اما به هر حال مواردی که به شما می گوییم درست است که شاید بعضی از آن ها را خودمان هم انجام بدهیم، اما یک سری از آن ها دیگر واقعا واجب نیست. چون نه ثابت شده است که این موضوع تاثیر “مستقیم” دارد، نه کاربر شما خیلی توجهی به URL شما می کند. بهینه سازی URL بیشتر برای ربات های موتور جست و جو است که به هر حال Index شدن یا نشدن صفحات سایت شما به آن ها بستگی دارد.
ما قصد داریم صرفا کاری کنیم که ربات های گوگل و دیگر موتور های جست و جو در هنگام ایندکس کردن صفحات سایت شما، بهانه ای مانند بهانه URL و غیر قابل تشخیص بودن آن را نداشته باشند و بدون هیچ مشکلی، حداقل سایت شما را Index کنند. یادمان باشد که همچنان مسائل مهمتری در سئو سایت هستند که آن ها تمرکز بیشتری می خواهند هرچند که همیشه گفتیم، سئو مجموعه ای از امور است و صرفا چند فاکتور خاص نیست. کافی است، برویم و این نکات بهینه سازی URL را با هم بررسی کنیم.
وقتی می گوییم بهینه سازی URL یعنی باید آن را ساده تر کنیم، یعنی این URL نباید خیلی هم کلمات اضافی داشته باشد. معمولا اگر Slug روی عنوان سایت تنظیم شده باشد، ما باید حداقل کلماتی مثل “و”، “برای” و حروف اضافه را از آن حذف کنیم و البته اگر حرف اضافه به خواندن بهتر آن کمک می کند، بهتر است بگذاریم که بماند. همچنین بهتر است کلمات آخر عنوان که معمولا خیلی به موضوع ما ربطی ندارند را نیز از URL حذف کنیم. بگذارید ساده بگوییم، سعی کنید Slug شما، همان کلمه کلیدی یا عبارت کلیدی صفحه تان باشد.
این موضوع ممکن است واقعا برای سئو سایت شما مفید باشد چون احتمالا موتور های جست و جو و حتی انسان ها، می توانند با خواندن URL شما کلمه کلیدی صفحه را متوجه شوند. پس حتما اگر نمی خواهید فقط کلمه کلیدی در اسلاگ باشد، حداقل بخش هایی از کلمه کلیدی شما باید در اسلاگ باشند که URL شما یک URL بهینه شده طلقی بشود. البته فکر نکنید اگر این کار را نکنید، ربات های موتور جست و جو کلمه کلیدی شما را حدس نخواهند زد، آن ها راه های خودشان را برای این کار دارند و شما نگران آن نباشید.
همانطور که در متن خودتان نباید الکی و بی رویه کلمه کلیدی را تکرار کنید، اینجا هم با تکرار کردن کلمه کلیدی جز بد شکل کردن URL، کار دیگری نمی کنید. یادتان باشد که درست است که کلمه کلیدی باید حتما در اسلاگ باشد، اما اولویت اول، خوانا بودن URL شماست و این خوانا بودن را به خاطر کلمه کلیدی به هیچ عنوان نباید قربانی کنید. حال چه برسد به اینکه بخواهید کاملا بی رویه این کلمه را تکرار کنید که مشخصا رویکر بدی است.
شما تصور کنید وقتی ما می گوییم حتما برای بهینه سازی URL کلمات را با خط فاصله (-) از هم جدا کنید، منظورمان URL های انگلیسی است که حروف آن ها از هم جداست. در ساخت یک اسلاگ فارسی که این موضوع دیگر جزو اوج واجبات است. می دانم که نیازی به گفتن نیست اما یادتان باشد که در URL فاصله یا Space معنی ندارد و تنها راه منظقی جدا کردن کلمات همین خط فاصله است. صرفا گفتم که یادتان نرود و الا جسارت نکردم و می دانم که شما بهتر از من می دانید.
این نکته، صرفا بهینه سازی URL نیست، بلکه خیلی بیشتر از این حرف هاست پس خوب دقت کنید! خانه یا محل کار شما یک آدرس دارد و صفحه سایت شما هم فقط یک آدرس دارد. یک آدرس خاص، فقط به یک خانه یا محل کار می رود و برای دو مکان مختلف نیست. پس حواستان باشد که Slug تکراری برای هیچکدام از صفحات سایتتان ننویسید که این یکی ممکن است باعث ارور Duplicate Content بشود و به سئو سایت شما آسیب وارد کند. البته شما می توانید در CMS هایی مانند وردپرس کاری کنید که اگر هم تصادفا چنین چیزی پیش آمد، خود CMS یک عدد به URL شما اضافه کند که این کار را هم بهتر است نکنید. چون اینطوری URL های شما از شکل می افتند و دیگر یکدست نیستند.
افزونه هایی مانند Yoast SEO و Rank Math به شما این اجازه را می دهند که بهینه سازی URL را خودتان برای هر صفحه انجام بدهید. پس شما هم اجازه ندهید URL تان خودش ساخته بشود و یادتان نرود که URL را بهینه سازی بکنید. چون اگر URL خودش ساخته بشود ممکن است مواردی که شما نمی خواهید هم به URL اضافه بشود یا اینکه اصلا URL شما به جای کلمات عنوان، شامل یک سری عدد یا تاریخ بشود که اصلا چنین چیز هایی قابل قبول نیست. چون این موارد می توانند باعث Crawling Issues یا مشکلات کرال ربات ها بشوند و ربات های موتور جست و جو به خوبی نتوانند URL را بخوانند.
بهینه سازی URL باید برای تمامی URL های سایت شما انجام بشود. پس سعی کنید یک پروسه یکسان برای نوشتن URL ها داشته باشید. به این خاطر که URL های شما باید یکدست باشند تا نویگیشن سایت شما برای کاربر هم آسان تر باشد. یادمان باشد که URL یکی از موارد سئو on page است که درباره آن در مقالات قبلی صحبت کرده ایم. درست است که شاید خیلی ها URL را جزو سئو تکنیکال بدانند، اما اینکه آن را مربوط به سئو on page بدانیم منطقی تر است. پیشنهاد می کنیم اگر مقاله سئو on page را هم نخوانده اید، حتما نگاهی به آن بیندازید.
اگر می خواهید از URL ها انگلیسی استفاده کنید، دیگر از URL های فارسی در هیچکدام از صفحات سایتتان استفاده نکنید. این موضوع حتما باید یادتان باشد. اگر اولین اسلاگ سایت را انگلیسی نوشتید، باقی را هم به همین ترتیب ادامه بدهید. خیالتان هم راحت باشد، گوگل گفته است که زبان در اسلاگ خیلی مهم نیست و فرقی ندارد که شما اسلاگ فارسی یا انگلیسی بنویسید، چیزی که مهم است این است که همه اسلاگ ها یکدست و با یک زبان خاص باشند.
آخرین نکته ای که باید درباره بهینه سازی URL بدانید این است که URL ها پس از انتشار صفحه قابل تعویض نیستند و اگر آن ها را عوض کنید، URL قبلی حذف نمی شود و تبدیل به صفحه 404 می شود. چیزی که می تواند خیلی به سئو سایت شما آسیب وارد کند. پس در کنار همه چیز، به این نکته هم توجه ویژه ای داشته باشید. امیدواریم که توانسته باشیم در این مقاله، نکات خوبی در رابطه با بهینه سازی آدرس سایت گفته باشیم و امیدواریم که برای شما مفید باشد. ممنون که تا به اینجا همراه ما بودید.
منبع:
این مطلب رو به اشتراک بگذار...